logo1Vara aceasta căldura și-a făcut de cap asa ca am ajuns în punctul în care am decis ca este cazul sa achiziționez un aparat de aer condiționat. Dar, cum am fost educata ca acest aparat este mai mult un moft și nu are nicio utilitate în locuință m-am pus frumos pe documentare, pentru a fi sigura ca iau cea mai buna decizie pentru familia mea.

Bun, care ar fi avantajele și beneficiile unui aparat de aer condiționat în casa mea?

  1. Reduce căldura. Daca nu ar fi fost vara aceasta atât de torida probabil nu m-ar fi interesat faptul ca de regula organismul uman, se simte cel mai bine la o temperatura de 25 de grade depășite cu mult în ultima perioada când și la ora 21.00 seara termometrul îmi arata cu ironie 30 de grade Celsius. Stau într-o casa al cărei acoperiș este din tabla asa ca dogorește toată ziua iar noaptea este de-a dreptul imposibil sa te odihnești în asa căldura. Unde mai pui ca pe lângă, căldura degajata de soare fie prin acoperiș sau prin ferestrele de la casa, suntem o familie cu 4 membri. Fiecare dintre noi, degaja propria sa căldură ceea ce sporește nivelul termic din locuință. Si, da evit sa gătesc în mod escesiv, tot ca sa nu încălzesc în plus dar familia tot trebuie hrănită asa ca din când în când tot trebuie sa folosesc cuptorul și aragazul, chiar nu pot sa-i  țin toată vara doar cu salate și brânzeturi. Pe lângă asta ca în orice casa avem aparate electrice și electrocasnice care la rândul lor produc căldura.
  2. Creste eficienta activității personale. O cantitate mare de căldură, ma face sa ma simt moale și fără vlaga, incapabila sa ma ocup de activitățile mele. Daca se mai nimerește și o zi când am de rezolvat ceva pentru la servici sau pur și simplu ma ocup să ajut copii cu temele, nu am niciun spor nici eu, nici ei. E drept ca pe vremuri, nu aveau aer condiționat dar nici nu locuiau în mijlocul orașului unde pur și simplu te sufoci fie ca ești în casa ta, fie ca ești pe strada. Pe vremuri se ascundeau în liniștea livezii, la umbra nucului bătrân și nici căldurile nu erau atât de puternice. Bun, vina e tot a noastră pentru ca nu avem grija de ceea ce natura ne-a oferit, dar asta tine de o alta discuție și un alt articol.
  3. Îmbunătățește calitatea aerului. De regula ca sa ma bucur de aer proaspăt trebuie sa deschid, ferestra sau ușa ceea ce în condițiile de fata nu ma ajuta pentru ca afara e la fel de cald. Unde mai pui, ca și prin plasele anti țânțari mai intra cate o zburătoare, și am companie toată noaptea iar odihna mea se duce pe apa sambetei, alegându-ma și cu niște pișcături de toată frumusețea.
  4. Îmbunătățește sănătatea prin filtrarea aerului. Am copii mici și una din grijile mele permanente este sănătatea lor. As vrea sa aerisesc zilnic, dar cum prin zona trec mereu camioane, casa fiind construita într-o zona foarte circulata, în loc de aer curat îmi intra în casa praf și tot felul de bacterii care ne-ar putea afecta sănătatea. Ca sa nu mai zic, ca pentru cei care suferă cu tiroida, căldura este pur ai simplu de netolerat.

       5. Creste valoarea de piață a proprietății. Știi cum e romanul, dacă tot trebuie sa fac o   investiție măcar sa fie una care sa-mi aducă un plus de valoare. Un aparat de aer condiționat, va fi un atu, în caz ca ma voi gândi vreodată  sa ma mut.aer_conditionat_ariston_alys_25_mc8_inverter_9000_btuDupă ce am aflat care sunt beneficiile unui aparat de aer condiționat și m-am convins ca trebuie neapărat sa achiziționez unul, m-am lovit de o alta problema. Cum aleg aparatul de aer condiționat potrivit pentru mine și familia mea?

  1. Capacitatea de răcire. Atunci când alegi un aparat de aer condiționat trebuie sa ai în vedere capacitatea lui de răcire. Aceasta este măsurată conform unei masuri englezești denumite BTU. Daca aparatul de aer condiționat are o capacitate mica de răcire, el va funcționa în continuu pentru a raci temperatura din încăpere, nereușind sa facă altceva decât sa consume curent. Daca în schimb are o capacitate prea mare de răcire, iar nu e bine pentru ca aerul din încăpere va rămâne umed și va pune în pericol sănătatea. Cel mai bine este sa măsurați locuința în metri pătrați și apoi sa va interesați la o firma specializata, care ar fi capacitatea de răcire potrivita a unui aparat de aer condiționat pentru locuința voastră. In plus pentru o măsurare exacta trebuie sa țineți cont și de înălțimea tavanului, soarele care intra în încăpere, numărul de locuitori din casa, etc. Eu m-am interesat și am aflat ca pentru căsuța mea, ar fi potrivit un aparat aer condiționat 9000 BTU.
  2. Tipul de aparat condiționat în funcție de instalare: pentru fereastra sau perete.   Exista doua tipuri de aparate de aer condiționat, care se instalează în fereastra și care se instalează pe perete. Pentru oricare din doua variante cel mai bine este sa apelați la un specialist pentru ca este posibil sa fie necesar sa faceți anumite modificări.
  3. Capacitatea electrica a locuinței. De regula un aparat de aer condiționat, consuma destul de mult curent electric motiv pentru care este bine sa va asigurați ca instalația voastră electrica face fata cerințelor și nu riscați sa  aveți probleme. De regula aparatele cu o capacitate pana în 10000 BTU, sunt adaptate circuitelor clasice din locuințe de pana în 125 de volți. Daca în schimb doriți ceva cu o capacitate mai mare, aveți grija ca și instalația electrica sa fie modificata corespuzător.
  4. Eficienta energetica. Cautați întotdeauna aparate de aer condiționat cotate în clasa A de consum energetic și dacă se poate și cu ceva plusuri gen A+,A++. Cu cat mai multe plusuri cu atât mai multa eficienta energetica, uneori și cu 10% mai economice.
  5. Cheltuielile de întreținere. Aparatele de aer condiționate trebuie verificate periodic, măcar o data pe an și ținute din scurt pentru a va putea bucura de întreaga lor capacitate de răcire. Sunt sensibile la praf motiv pentru care trebuie sa li se schimbe filtrul periodic.
  6. Cheltuielile de montaj. Atunci când cautați un aparat de aer condiționat, fiți atenți și la costurile de montaj, pentru ca sunt firme care oferă montaj gratuit.

Pe piața găsiți o mulțime de oferte în ceea ce privește aparatul de aer condiționat și trebuie sa o găsiți pe cea care vi se potrivește cel mai bine, personal am găsit oferta pe site-ul firmei Aer Necondiționat http://www.aerneconditionat.ro/, care  oferă livrare cu acoperire naționala și au o vechime pe piață de peste 10 ani.

Cu speranța ca articolul meu va ajuta sa luați decizia potrivita în ceea ce privește aparatul de aer condiționat și utilitatea lui în locuința, va invit sa-mi spuneți și părerea voastră.