Capture

Nu te urci în mașină gândindu-te la evenimentele neprevazute pe care viata ți le poate scoate în cale dar realitatea aduce după ea surprize mai mult sau mai puțin plăcute, motiv pentru care tot mai multe persoane au inceput să-și doteze autovehiculele cu camere auto.

Piata romanească destinata camerelor auto a crescut anul trecut cu 15% fata de 2016, datorita faptului ca romanii au devenit tot mai preocupați de dispozitivele auto care ii pot ajuta sa prevină situațiile neplăcute, sa dovedească fapte care le pot aduce câștig de cauza în situațiile în care au de-a face cu companiile de asigurări precum și sa le folosească pentru distracție.

Am decis sa scriu acest articol la provocarea lui Blogatu pentru a veni în sprijinul tuturor celor care încă nu știu dacă se merita sa facă o investiție într-o camera auto, prezentându-vă toate informațiile pe care trebuie sa le cunoașteți despre un asemenea gadget auto.

R1000_diagonals

Ce este o camera auto?

Aceasta este o întrebare pe care sunt convinsa ca și-o pun încă multe persoane, mai ales dacă nu sunt din generație celor născuți printre dispozitive electronice și gadgeturi de ultima generație.

Camera auto este un dispozitiv montat de regula în partea din fata a unui automobil, care înregistrează imagini din unghiul în care este așezată. Daca este o camera auto suficient de performanta, aceasta se poate roti ușor la 360 de grade, putând astfel înregistra incidente care se întâmpla în fata mașinii dar și în interiorul acesteia. mai exact scaunul pasagerului și ușa din partea șoferului. Este utila pentru a înregistra evenimente ca accidente sau șicanări în trafic dar și momente mai plăcute ca o cerere în căsătorie de exemplu, deși astfel de situații vor fi de regula mult mai puține decât primele.

Ce nu trebuie sa neglijezi cand achiziționezi o camera auto?

Calitatea video

Cea mai importanta specificație a unei camere auto este calitatea video. Este preferabil sa căutați un dispozitiv care înregistrează FullHD cu o rezoluție video de 1920х1080.

Exista și camere auto formate din doua bucăți, o camera care filmează drumul și una care va filmează pe voi conducând. De regula acest tip de camera auto are o calitatea video mai slaba și pentru a fi acceptabila are trebui sa înregistreze măcar HD cu o rezoluție video de 720.

Orice este sub aceste rezoluții va produce imagini greu de descifrat și implicit inutile.

Tot legat de calitatea video trebuie ținut cont de faptul ca o camera auto frontala trebuie sa aibă un unghi de vizualizare de minim 150 de grade. Tot ce este peste 150 de grade este cu atât mai bun, de exemplu, un Navitel R1000 are un unghi de vizualizare de 165 de grade.

De regula cele mai multe camere auto au camere frontale dar sunt și camere auto care dețin pe lângă camere frontale și camere care filmează partea din spate. De regula nu se considera a fi un factor important in alegerea camerei auto pe motiv ca de regula când sunteți lovit din spate, participantul la trafic din spatele d-voastră este vinovat dar au existat și situații când acest gen de camere auto s-au dovedit a fi utile.

Capacitatea de stocare

Majoritatea camerelor auto stochează filmările și pozele pe carduri microSD, asa ca este important sa va asigurați când achiziționați un astfel de gadget ca are și cardul în dotare, altfel veți fi nevoit sa îl achiziționați separat. Daca petreceți foarte mult timp în mașină, de exemplu sunteți șofer de meserie sau agent de vânzări, atunci trebuie sa căutați dispozitive cu carduri de 128 Gb capacitate de stocare, dacă în schimb îl folosiți pentru traficul obișnuit este suficient și un card cu o capacitate de stocare de 64 Gb.

Tot legat de capacitatea de stocare, este important sa va asigurați ca dispozitivul deține și posibilitate de înregistrare loop.

Înregistrarea loop presupune posibilitatea de a înregistra peste înregistrările vechi, nefiind necesar sa goliți cardul de stocare la un anumit interval. Bineînțeles, dacă vreți sa păstrați înregistrări pe o perioada mai lunga este de preferat sa achiziționați un card cu o capacitate de stocare mai mare, dar dacă nu aveți astfel de așteptări, atunci camerele care asigura înregistrări loop sunt ideale.

Audio

Anumite camere auto au capacitatea de a înregistra și audio, dar nu este o regula. Sunt situații când camerele auto dețin un buton care permite pornirea sau oprirea înregistrării audio. In functie de necesități, este bine sa verificați și acest aspect înainte de achiziționare.

Montare

Majoritatea camerelor auto vin prevazute cu un suport magnetic care se fixează de parbriz. Este din punctul meu de vedere cel mai facil mod de montare, dat fiind ca permite mutarea camerei foarte ușor de la un vehicul la altul sau dintr-o poziție în alta.

R1000_diagonals_2_en

De ce sa achiziționezi o camera auto?

Ei bine, partea cu tehnologia este interesanta, dar în final toată lumea se întreabă de ce este necesara achiziția unui astfel de dispozitiv? Din punctul meu de vedere, pentru ca este genul de echipament care se amortizează rapid și vreau sa va dau câteva exemple în acest sens.

Sistemul Bonus – Malus la asigurările RCA

Din 2010 în tara noastră, asiguratorii au introdus un sistem de reduceri pentru conducătorii auto preventivi care nu au parte de evenimente rutiere în cadrul unui an, precum și un sistem de taxare suplimentara pentru cei care nu conduc prudent. O camera auto va poate ajuta sa va susțineți punctul de vedere în fata asiguratorului, în cazul în care acesta nu considera ca îndepliniți conditiile pentru a beneficia de respectivele reduceri. Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta tema, va propun sa verificați ultimele modificări în sistemul Bonus – Malus, publicate în Monitorul Oficial în data de 1 august 2017.

Procesarea rapida a cererilor de daune la asigurări Casco&RCA

Atunci când sunteți implicați într-un incident care presupune soluționarea unei cereri de plata de la o companie de asigurări, fie ca vorbim de asigurarea Casco sau de cea RCA, știm cu toții cat de mult timp durează pana se procesează aceasta. Fiecare parte încearcă sa prezinte faptele din punctul sau de vedere, se tergiversează și se trage de timp. Dar dacă puteți pune la dispoziția companiei de asigurări dovezi concrete constând în filmări video ale evenimentului, dar și date precum locația, ora și viteza, atunci procesarea va fi mult mai rapida și fără posibilitatea unui răspuns nefavorabil.

Parcarea fără emoții în spatiile publice

De cate ori nu vi s-a întâmplat sa gasiti mașina avariata în parcarea de la mall sau chiar din fata blocului fără a putea solicita despăgubiri nimănui, datorita faptului ca nu stiti cine este vinovatul. O camera auto va ajuta sa va lăsați mașina în parcare fără emoții, pentru ca în eventualitatea în care aceasta este avariata veți putea cu ușurință sa identificați vinovatul.

Protecție împotriva accidentelor pentru frauda

Metoda „accidentul” este de mai multe tipuri în tara la noi. Una consta în apelarea persoanelor și comunicarea acestora ca persoane apropiate au fost implicate în accidente și ca pot fi ajutate prin niște sume de bani care se dau celor care suna, care se dau drept avocați sau polițiști dispuși sa mazluiasca cazul.

In alte situații, unii participanți la trafic intra cu mașina într-o alta mașină și apoi cer daune pe motiv ca celalalt este vinovat de accident.

S-au întâlnit și situații când pietoni s-au aruncat în fata mașinii tot cu scopul de a pretinde daune în urma accidentării.

Daca în prima situație, nu putem face altceva decât sa luam bine aminte la anunțurile pe care politia le face periodic pentru a nu cădea în acest gen de înșelătorii, în celelalte doua situații pe care vi le-am prezentat, o camera auto face diferența pentru va poate absolvi de vina în aceste cazuri atât în fata organelor de ordine cat și a asiguratorilor.

Reclamarea șicanărilor în trafic și a șoferilor agresivi

Într-un studiu realizat de către Asociația de Psihologie și Siguranță Rutiera se reliefează ca peste 2 treimi din subiecții chestionați afirma ca adopta șicanele în trafic și ca se enervează în aglomerație. Același studiu arata ca bărbații cu vârste intre 18 și 40 de ani sunt uneori mai agresivi în trafic, asta nu înseamnă însă ca nu s-au întâlnit și șoferițe cu comportament agresiv.

O camera auto te poate ajuta sa dovedești concret șicanarea în trafic și comportamentul agresiv al unui participant la trafic dacă te hotărăști sa faci reclamație la politie.

Înregistrarea unor amintiri memorabile

Din fericire camerele auto nu au fost create doar pentru a tine socoteala evenimentelor neplăcute. Acum când scriu acest articol, mi-aduc aminte ca am vazut pe internet un filmuleț cu o cerere în căsătorie inedita. O domnișoară împreună cu prietena ei se deplasează cu un autovehicul pe o sosea din tara noastră. Mașina ei este depășită de alte mașini în care diverse persoane flutura pancarte cu cuvintele care formează mesajul: „Vrei sa te căsătorești cu mine?”. Ei bine acesta este un moment memorabil pe care o camera auto va poate ajuta sa-l păstrați. Si răspunsul domnișoarei, evident ca a fost afirmativ.

Liniștea părinților ingrijorati ai tinerilor șoferi

Cunoști sentimentul acela când tocmai ce copilul tău a luat permisul de șofer? Ești de acord cu mine ca este un moment când ar trebui sa fii bucuros, dar nu poți abține sa nu te îngrijorezi când te gândești la putina lui experienta în materie de șofat.

O camera auto te poate ajuta sa vezi stilul de condus pe care acesta îl are, dacă este genul preventiv sau agresiv în trafic și sa te facă sa stai mai liniștit când pleacă cu mașină la plimbare. Sa ne înțelegem, ca părinte, absolut liniștit nu vei fi nici dacă are 30 de ani de vechime ca șofer, dar măcar vei fi mai liniștit.

Ajutor în pregătirea cursanților pentru instructorii auto

Sunt situații când ești instructor auto, când poate nu ai sesizat orice manevra a cursantului tău. O camera auto te poate ajuta sa revezi ora de curs și sa ii prezinți acestuia, anumite elemente care poate ti-au scapăt în timpul orei. In plus, imaginile îl vor ajuta și pe cursant sa își formeze o idee vizuala asupra greșelilor pe care acesta le-a comis.

Dovezi în cazul spargerii mașinii

De multe ori atunci când o mașina este sparta se întâmplă ca făptașul sa nu fie prins, sau sa dureze foarte mult pana când acesta este identificat. O camera auto te poate ajuta sa înregistrezi spargerea și sa prezinți dovezile politiei pentru a identifica mai repede făptașul și a recupera prejudiciul.

Ce informații juridice trebuie sa știi atunci când utilizezi o camera auto?

Spre deosebire de alte tari din Uniunea Europeana dar și din lume, în tara noastră nu avem un cadru legislativ care sa reglementeze utilizarea camerelor auto, regimul juridic fiind neclar și în mare parte cu referire la diverse legi care nu au legătură stricta cu legile rutiere ci cu cele referitoare la protecția datelor personale.

Cat de utila ar fi pentru tine o camera auto?

 

Reclame