De faptul ca niciodată nu vrei avea suficiente prize și întrerupătoare în casa, ne-am convins cu toții de-a lungul timpului dar dacă ești la inceput de drum în materie de construcție a casei sau vizualizezi o renovare majora în curând n-ar fi rău sa te gândești la necesarul de care ai avea nevoie măcar aproximativ.

1427121326-wkkt1vj6mmza29zc6s62bnlobtwwjr-800x1000

Necesarul de prize în locuință

Prizele au devenit indispensabile în viata de zi cu zi a ultimilor ani datorita numărului tot mai mare de dispozitive din locuință care necesita alimentare cu energie electrica, astfel ca suntem nevoiți sa facem o constatare realista a necesarului de prize din casa noastră pentru a folosi cat mai eficient toată aparatura din locuință.

Cu siguranță putem apela și la prelungitoare dacă avem puține prize sau în cazul în care sunt prost amplasate dar și aceasta soluție are dezavantajele ei. In primul rand fiind atât de multe cabluri încurcate prin casa riști sa te împiedici de ele și sa te lovești, mai ales cada ai copii sau bătrâni în locuință. In al doilea rand nu conferă un aspect plăcut din punct de vedere estetic casei. Al treilea dezavantaj al prelungitoarelor este supra-încălzirea instalației electrice ceea ce atrage după sine scurtcircuite sau chiar incendii.

Diagrama prizelor din locuință

Pentru fiecare încăpere din casa stabilește ce dispozitive ai de alimentat pentru a putea stabili cate prize ai nevoie în fiecare camera.

De exemplu în bucătărie ai nevoie de prize pentru frigider, cuptor, mașină de spălat, hota, televizor, centrala, mixer, robot de bucătărie, prăjitor de pâine, expresor, sandviș maker.

Pentru fiecare încăpere după ce stabiliți necesarul adaugați minim 2 prize în plus, și apoi faceți un total pentru întreaga casa.

In fiecare încăpere adaugați cel puțin o priza dubla în colturi. Prizele duble nu trebuie sa va lipsească nici de pe pereții mari cu cel puțin doua ferestre, poziționate intre cele doua ferestre.

Lânga întrerupătorul de pe perete de lângă ușă nu trebuie sa va lipsească priza pentru aspirator și asta în fiecare încăpere din casa.

Daca considerați ca mai sunt necesare prize, este de preferat sa le puneți cam din 2 în 2 m pe perete.

Când amplasați prizele țineți cont și de amplasamentul mobilierului din încăpere pentru ca nu va ajuta cu nimic o priza așezata în spatele șifonierului.

Pe lângă prizele clasice, într-o locuință sunt foarte necesare și utile, prizele USB, pentru alimentarea telefoanelor, tabletelor, laptopurilor doar cu cablul USB.

La ce înălțime se amplasează prizele?

In functie de dispozitivele pentru care sunt necesare, fiecare priza vine amplasata la înălțimi diferite pe perete.

In bucătărie aveți grija sa amplasați prizele deasupra blatului de lucru la aproximativ 15 cm pentru a evita umezeala.

Amplasați priza pentru aspirator cum ziceam și mai sus, sub întrerupător.

In încăperile în care instalați calculator, imprimanta, și alte aparate de birou este de preferat sa amplasați prizele deasupra biroului pentru a fi la îndemână.

In restul casei de regula prizele se amplasează la aproximativ 20 de cm de la podea. Daca aveți bătrâni în locuință este de preferat sa le amplasați la aproximativ 50 de cm de la podea pentru a nu fi nevoiți sa se aplece prea mult.

Voi cum stabiliți necesarul de prize din casa?

Reclame