inhalosedareHeader

Inhalosedarea

Este acel tip de sedare realizat prin intermediul unui gaz inhalat. In aceasta situație, frica și panica sunt înlăturate prin inhalarea conștientă cu protoxid de azot și oxigen. Gazul este inhalat de către pacient printr-o masca sau un dispozitiv aplicat nazal, care nu va acoperi și gura în timpul intervenției. După aplicarea inhalosedarii, pacientul rămâne conștient și cu reflexe ca strănutul sub control.

Odată ce pacientul este calma și pregatit pentru intervenție, stomatologul va aplica și anestezii locale în functie de complexitatea intervenției.

Ce așteptări ai de la inhalosedare?

In functie de gravitatea afecțiunii dentare pe care o aveți exista doua posibilități. In cazul în care afecțiunea suporta amânare, veți avea parte de doua întrevederi cu medicul stomatolog. La prima intalnire vi se va explica cum va decurge intervenția și care va fi procedura și la a doua intervenție veți fi supus efectiv inhalosedarii și lucrării dentare.

In cazul în care afecțiunea constatata de medic  în cadrul cabinetului de stomatologie nu suporta amânare, atunci este posibil ca atât inhalosedarea cat și intervenția sa aibă loc în regim de urgenta de la prima intalnire.

Pentru a nu avea probleme în timpul intervenției, medicul stomatolog va va solicita anumite analize și un istoric medical. De asemenea este important sa cunoască medicamentele și substanțele la care sunteți alergic.

Inhalosedarea nu este indicata nici dacă sunteți însărcinată sau alăptați, asa ca ar trebui sa menționați aceste lucruri medicului stomatolog alături de care veți stabili când va fi potrivit sa reveniți pentru tratament.

La întâlnirea cu medicul stomatolog, acesta va va prezenta alimentele și băuturile pe care va trebui sa le evitați în ziua în care va efectua intervenția și tratamentul.

De asemenea în functie de complexitatea intervenției, medicul va va comunica dacă este cazul sa veniți însoțiți sau nu la intervenție.

Profitați și puneți întrebări la aceste întâlniri. Nu are sens sa rămâneți cu întrebări fără răspuns.

Ce se întâmplă după tratament?

De regula este puțin probabil sa aveți parte de reacții adverse în cazul inhalosedarii cum sunt durerile de cap și amețeala. Stomatologul va avea grija ca după finalizarea procedurii sa va furnizeze oxigen din belșug pentru a îndepărta cat mai rapid efectele inhalosedarii permițându-vă sa redeveniți activi.

Veti fi mutat în zona de recuperare după finalizarea intervenției, unde veți fi supravegheat de cadre medicale pana la îndepărtarea totala a efectelor inhalosedarii dar și pentru a se observa modul cum reacționați la tratament și efectele acestuia asupra organismului d-voastră.

Este posibil ca medicul sa va recomande sa evitați sa conduceți mijloace de transport sau sa utilizați anumite mașinării câteva ore după intervenție.

De asemenea medicul va va recomanda anumite medicamente pe care le puteți folosi în caz de dureri după intervenție. In plus vi se vor furniza date de contact pentru a putea comunica cu cadrele medicale de la clinica în cazul în care intervin probleme în urma intervenției respective.

Folosim inhalosedarea și pentru copii?

Inhalosedarea se aplica la fel ca în cazul adulților și în cazul copiilor. Spre deosebire de adulți, micuții s-ar putea ca în urma intervenției sa aibă ușoare pierderi de memorie legate de intervenție în sine.

Inhalosedarea are scopul de a relaxa copilul și de a-l face sa fie mai cooperant cu medicul stomatolog în ceea ce privește intervenția stomatologica la care este supus.

De preferință, micuțul ar trebui sa aibă o vestimentație lejera care sa nu ii sporească anxietatea.

Copilul trebuie însoțit de un adult la clinica medicala. Are voie sa bea sau sa mănânce pana cel mult cu 2 ore înainte de intervenție.

In cazul în care micuțul se simte rău în ziua în care este programat pentru intervenție, se va reprograma intervenția pentru siguranța acestuia.

Personalul care se va ocupa de copil atât pe perioada inhalosedarii dar și pe perioada intervenției stomatologice este profesionist și foarte atent la orice manifestare a micuțului.

In timpul inhalosedarii micuțul poate simți efect de căldură în corp și furnicături în degetele de la mâini și picioare.

Efectul inhalosedarii se elimina din organism în aproximativ jumatate de ora asa ca micuțul se poate întoarce repede la activitățile sale.

In cazul copiilor, oxigenul de la final are și rolul de a îndepărta posibilitatea apariției de reacții adverse cum sunt durerile de cap și amețelile.

Copilul va putea părăsi cabinetul medical împreună cu însoțitorul doar după un consult amănunțit al medicului care a realizat intervenția și cu recomandarea de a evita sa participe la activități sportive în ziua respectiva. Va primi de asemenea contacte pentru a lua legătura cu stomatologul în cazul apariției unor probleme.

Voi a-ți apelat la inhalosedare?

#criSmile #cabinetulTuturor

Reclame