royal_210

Copilăria mea a fost despre zăpadă ca-n povesti și Crăciun în familie, despre colinde și brazi naturali împodobiți în Ajun, despre Fuego și Irina Loghin pe fundal cu arome de cozonaci proaspăt scoși din cuptor și sărmăluțe aburinde cu smântână de tara de la bunica.

Nu vreau sa fiu ipocrita și sa afirm ca maturitatea mea nu s-ar bucura la fel de mult de parfumul și aspectul unui brad natural care tronează în mijlocul livingului casei mele. Nu este un articol cu argumente pro și contra în duelul ce se poarta anual intre brazi artificiali și brazi naturali.

Realitatea este ca încă îmi doresc un brad natural în casa pentru Crăciun. Faptul ca am decis sa achiziționez un brad artificial pentru sărbătorile de anul acesta nu are nicio legătura cu grija mea pentru natura deoarece deși multi afirma ca a tăia brazi este un lucru barbar, prea putini va vor spune ca acești brazi nu sunt tăiați din pădure ci din pepiniere unde sunt crescuți special pentru a fi tăiați în preajma sărbătorilor de iarna.

Decizia mea de a achiziționa un brad artificial de pe site- ul brazicraciun.net are la baza motive mult mai practice și anume criza financiara și economia propriului meu buzunar. Sunt sincera și va spun ca ai nevoie de multi brazi naturali, în fiecare an cate unul, pe când în brazi artificiali investești de regula doar o data dacă alegi unul de calitate. Unde mai pui ca au și livrare gratuita în toată tara. Cum criza financiara bate la ușă, nu are sens sa cheltuim inutil deși farmecul unui brad natural nu poate fi creat cu ajutorul unui brad artificial de Crăciun. Sau poate? Ei bine asta e întrebarea pe care mi-am pus-o atunci când m-am gândit prima data la posibilitatea achiziționării unui brad artificial de Crăciun și am făcut pasul abia atunci când am avut un răspuns satisfăcător la aceasta întrebare.

Adevarul este ca multi brazi artificiali arata „artificiali” și asta e o realitate pe care n-o putem nega. Dar asta se întâmplă pentru ca persoana care i-a asamblat și i-a decorat, de regula în instituții și birouri, nu a făcut o treaba de calitate, motiv pentru care nu poți judeca brazii artificiali la general.

Da, un brad artificial poate avea farmecul unui brad natural și am decis în acest articol sa va prezint și vouă câteva secrete care sa va ajute sa treceți ca natural în fata invitaților, bradul artificial care tronează în mijlocul sufrageriei voastre.

Marile probleme ale brazilor artificiali sunt  trei în principal.

Prima reprezentata de faptul ca persoanele care se decid sa îl asambleze nu au răbdare sa ii așeze și sa ii netezească fiecare crenguță, ba mai mult sa le poziționeze cat mai natural, odată cadrul montat.

A doua problema tine de decorațiuni. Daca de regula globurile, beteala și instalațiile de iluminat sunt suficiente pentru a scoate un brad natural din anonimat, ei bine, un brad artificial are nevoie de putina originalitate în plus în materie de decor.

Si uite asa ajungem la cea de-a treia problema și anume costurile. Am optat pentru un brad artificial pentru ca ne ajuta sa economisim. Dar ce te faci atunci când a-l decora cu gust pentru a-l face sa para cat mai natural înseamnă mult mai multe decorațiuni decât in cazul unui brad natural, ceea ce implicit înseamnă mai multe cheltuieli.

Asa ca acest articol va fi despre decorațiuni ieftine menite să-ți transforme bradul artificial într-unul cat mai apropiat de unul natural, asa cum s-a întâmplat în cazul meu.

brad-3m-1200lei-600x600

Decorațiuni principale

In cazul brazilor naturali, câteva globuri, beteala și un rand de instalație sunt de cele mai multe ori suficiente pentru decor, decorațiuni pe care o sa le numim în acest articol, decorațiuni principale.

Eu am în casa globuri de pe vremea când eram copil. Sunt divers colorate și în fiecare an ma bucur ca încă supraviețuiesc, mai ales ca au ajuns deja la a treia generație de copii care le așează în brad. Cred ca farmecul unui brad natural vine tocmai din amalgamul acesta de globuri diferite, care imprima acea atmosfera de familie și nu de instituție cum se întâmplă atunci când sunt folosiți designeri de interioare.

Deși de regula ador acest amalgam colorat, am constatat ca nu functioneaza și în cazul brazilor artificiali. In cazul acestui tip de brazi, tematica data de organizarea pe anumite culori iți fura „ochiul” de la faptul ca nu este natural.

In materie de culori și tematica pe care le puteți alege, puteți sa va luați câteva seturi de culori care va plac de globuri, beteala și luminițe pe care le puteți roti de la an la an ca sa nu va plictisiți. De regula 2-3 astfel de seturi sunt mai mult decât suficiente.

Decorațiuni secundare

Pe lângă decorațiunile principale, într-un brad avem întotdeauna și decorațiuni secundare și asta nu doar în cazul unui brad artificial. Rolul acestui tip de decorațiuni este acela de a acoperi golurile din frunzișul bradului de orice tip ar fi el, natural sau artificial.

La aceasta categorie introducem decorațiunile tematice ca turturelele de tinichea din filmul „Singur Acasa” dacă va aduceți aminte filmul sau decorațiunile acelea din ceramica pe care le-ai gasit la târgul de vechituri de pe malul stâng al Senei în luna voastră de miere, clopoței sau simple jucării de plus.

Acest gen de decorațiuni se potrivesc uneori în decorul bradului natural deși trebuie sa țineți cont ca de cele mai multe ori simplitatea e mai buna în cazul lui pentru a nu tinde sa devina prea încărcat.

In ceea ce privește un brad artificial sunt însă esențiale pentru ca simplitatea pur și simplu nu da bine într-un astfel de brad.

Decorațiuni gen „nota originala”

Decorațiunile originale dau culoare bradului și stârnesc curiozitatea privitorului, îndepărtându-l în același timp pe aceasta de verdele tipic al bradului artificial.

Sunt acele decorațiuni din  hârtie creponata pe care le faceți cu micuții voștri, sau bomboanele și dulciurile pe care le agățam în pom pe vremea copilăriei noastre. Eu îmi aduc aminte și de baloanele pe care le găseam în noaptea de Crăciun în brad și care au pocnit ca focurile de artificii într-un an când am dărmat bradul.

Sunt decorațiuni care camuflează bradul artificial, ascunzându-i identitatea sub o poveste de Crăciun.

Decorațiuni din panglici

Panglicile și aici vorbim din cele clasice de florărie, se achizitioneaza la rola și sunt probabil cel mai ieftin tip de decorațiune pentru brad. Cu 1-2 role deja îmbraci tot bradul atârnându-le pe crengi de jur împrejur.

Varietatea panglicilor e mare, fie ca vorbim de material unde putem opta pentru nailon sau catifea fie ca vorbim de culori unde avem de la străveziu, la colorat, la strălucitor.

Albul, cremul și auriul în materie de panglici, dau acea nota de basm bradului tău, ce te duce cu gândul la un brad de la palat decorat pentru prinți și prințese.

Panglicile roșii duc bradul într-o zona tradițională la fel ca și catifeaua în timp ce panglicile străvezii, incolore dau o nota de eleganta.

Despre panglicile strălucitoare nu putem spune decât ca sunt strălucitoare și personal mi se pare ca dau bradului o nota de decor de cinema, a la Hollywood.

brad_nins_5-800x800

Decorațiuni din conuri de brad

Acest tip de decorațiuni intra la categoria lucru manual cu micuții voștri. Fiecare dintre noi merge măcar o data pe an într-o zona montana unde ar putea profita sa adune o sacosica de conuri de brad. Fie ca le folosiți în culoarea naturala, fie ca le vopsiți cu spreiuri decorative le puteți agata cu agrafe sau cu panglici în brad pentru o nota în plus de realism și originalitate.

Mai nou se gasesc de achizitionat brazi artificiali care au în dotare conuri de brad pe care voi puteți doar sa le suplimentați dacă doriți.

Decorațiuni din mere și scorțișoară

Foarte potrivite pentru decorul unui brad sunt și merele sau batoanele de scorțișoară prinse cu agrafe sau panglici de crengile bradului. Nu numai ca au aspect de Crăciun dar conferă și aroma acestei sărbători de iarna.

Decorațiuni din margele

Singure aceste decorațiuni nu impresionează. Dar integrate pe lângă alte tipuri de decorațiuni, conferă o nota aparte bradului nostru. De preferat este sa folosiți margele în aceeasi culoare ca și celelalte decorațiuni pentru a menține tema aleasa.

Decorațiuni gen instalație de brad

Brazii naturali nu au nevoie de foarte multa lumina pentru a ieși în evidenta. In cazul lor o instalație de brad este mai mult decât suficienta.

In schimba când vorbim de brazii artificiali, aceștia au nevoie de cat mai multa lumina si anume cat mai multe instalații cu luminițe albe, colorate sau combinate. Singurul lucru de care trebuie sa țineți cont este sa nu aprindeți simultan și luminițele albe și cele colorate ci în tandem.

Nu este un obicei econom, dar credeti-ma ca rezultatele sunt minunate asa ca va recomand sa țineți aprinse instalațiile și în timpul zilei, chiar dacă o sa faceți acest lucru doar atunci când aveți invitați.

Care sunt secretele voastre care conferă naturalețe bradului artificial?

Reclame