Dr-Rares-Ignat-sexolog-Bucuresti-1-1024x669

Deși psihoterapia nu mai este un subiect tabu în zilele noastre, nu putem spune același lucru și despre ramura psihoterapiei denumita sexologie sau terapie sexuala. Fiind un subiect nu foarte abordat în discuții, marea majoritatea a populației are încă multe multe necunoscute și prejudecați referitoare la acest gen de terapie.

Acest articol are scopul de a îndepărta prejudecățile și de a va aduce acele răspunsuri de care aveți nevoie pentru intelege de ce este necesar uneori sa apelați la un sexolog București și care sunt beneficiile pe care le puteți obține voi din acest gen de terapie.

happy-couple-sex5.gif

sursa: GQ.com

Terapia Sexuala nu e Kamasutra

Multe persoane au senzația ca atunci când apelează la terapie sexuala primesc în schimb informații despre poziții sexuale. Ceea ce majoritatea nu știu, este ca terapia sexuala nu este Kamasutra. In cadrul unei ședințe de terapie sexuala, nu te dezbraci și faci sex. In cadrul unei astfel de ședințe vorbești, vorbești și iar vorbești. Vorbești foarte mult.

La fel de necunoscut este și faptul ca sexologul nu este nici antrenor în materie de sex, nici profesor sexual și cu atât mai puțin un înlocuitor al activității sexuale.

Sexologia este de fapt o terapie psihologica care are ca scop tratarea deficientelor sexuale de natura psihica și a problemelor de cuplu ținând cont atât de aspectele psihologice cat și de aspectele biologice ale unei relații.

anigif_enhanced-buzz-30997-1416239292-27

Sursa: BuzzFeed

Terapia Sexuala tratează și singurătatea

Probleme sexuale nu ai doar atunci când faci parte dintr-un cuplu. Sunt probleme de natura sexuala care te împiedică sa ai o relație stabila și din acest motiv nu este nepotrivit sa apelezi la un sexolog când nu ai partener de cuplu. Sunt situații când de exemplu anumite persoane își pierd interesul pentru partener după ce au relații sexuale, situații când nu se pot implica emoțional. Acest tip de situații necesita ajutorul unui terapeut sexual cu atât mai mult cu cat ești într-o perioada fără partener, pentru a putea rezolva problema pana la următoarea relație.

giphy

Sursa: Giphy

Sexologia tratează disfuncțiile sexuale

Când ai probleme de natura sexuala cu cat mai repede apelezi la un terapeut, cu atât mai repede poți sa scapi de situația respectiva și sa te întorci la o viata de cuplu normala. Cu cat aștepți mai mult cu atât mai cronica și mai greu de rezolvat devine disfuncția ducând pana la depresii severe de natura sexuala.

Disfuncții sexuale cum sunt ejacularea precoce sau întârziată, imposibilitatea de a ajunge la orgasm, problemele de libidou și durerile din timpul actului sexual sunt doar câteva dintre problemele care își gasesc rezolvarea în cabinetul unui terapeut sexual când cauza este de natura psihica, în caz contrar când situația este de natura fizica va îndrumă spre un medic specialist cum este urologul, ginecologul sau uneori chiar chirurgul.

Traumele sexuale fie ca sunt din copilărie sau din viata adulta iți pot afecta viata sexuala și de cuplu și nu este neapărat necesar ca acest lucru sa se petreacă imediat după evenimentul traumatizant. Uneori se întâmplă ca evenimente din trecut să-și pună amprenta asupra vieții noastre din prezent, motiv pentru care un terapeut sexual cu experienta și pregatit pentru astfel de situații poate face diferența în viata ta de cuplu.

De exemplu, un bărbat de 25 de ani, perfect sănătos, a solicitat consilierea unui terapeut sexual pentru ca avea dureri în timpul contactului sexual și nu putea să-și satisfacă partenerele, motiv pentru care nu reușea sa aibă o relație de cuplu de durata. In urma ședințelor de consiliere, terapeutul a constatat ca tânărul nu suferise în copilărie o intervenție chirurgicala pentru îndepărtarea fimozei, cauza posibila a acestei disfuncții și i-a recomandat acestuia sa consulte un chirurg care a stabilit ca într-adevăr bărbatul respectiv trebuia operat pentru a scăpa de disconfortul din timpul actului sexual. După aceasta intervenție tânărul nu a mai avut probleme de natura sexuala, a gasit o partenera stabila, s-a căsătorit și astăzi se bucura de o familie frumoasa.

bradpitt

Sursa: west-info.eu

Cu sau fără partener la sexolog?

Cum spuneam si mai sus, nu este nicio problema dacă mergi singur la un terapeut sexual. Cu toate acestea atunci când faci parte dintr-un cuplu este de preferat sa mergeți împreună pentru ca indiferent care este situația pe care vrei s-o dezbați, va privește pe amândoi.

Te dezbraci în fata omului de lângă tine și întreții relații sexuale cu el, asa ca renunță la jena și „dezbracă” și problema care te supăra în fata partenerului, împreună puteți găsi rezolvarea mult mai rapid decât de unul singur.

tumblr_mrbuv9xvEY1ryl32xo1_500.gif

Sursa: WiffleGif

Terapeutul sexual nu te judeca!

Crede-ma când iți zic ca un terapeut sexual deja le-a auzit pe toate, asa ca indiferent de ce vrei sa-i comunici nu va fi nici șocat, nici impresionat. Ca atare renunță la jena și la timiditate și fii sincer. Povestește-i gândurile, fanteziile și orice nu poți discuta cu altcineva în materie de sex.

Ei nu se afla acolo pentru a-ți spune ca ceea ce faci nu este corect sau poate este imoral, sau indecent. Ei se afla acolo doar pentru a te asculta și a te ajuta pe tine sa iei decizii referitor la problemele tale de natura sexuala.

Sunt situații când partenerii nu gasesc modalitatea de a-și comunica unul altuia preferințele și fanteziile dar pot discuta foarte lejer acest lucru în cabinetul unui terapeut.

tumblr_inline_o5e1wlBNay1r4um9x_500

 

Sursa: Tublr

Sexologia: terapie cu teme pentru acasă

După aproape fiecare ședința de consiliere veți avea și teme pentru acasă. Unele personale cum sunt tehnicile de respirație și exercițiile de relaxare și altele de cuplu cum sunt punerea în practica a anumitor fantezii și tehnici sexuale discutate în cadrul ședinței de terapie.

Cum progresele se vad în dormitor, cele mai multe realizări și beneficii ale terapiei sexuale nu le veți simți în biroul sexologului ci în propria casa.

Terapia sexuala nu se decontează

Deși este o terapie acreditata și o ramura a psihoterapie, acest gen de terapie nu este decontat de Casa de Asigurări de Sănătate. Din fericire însă nu este genul de terapie ce se desfasoara pe perioade îndelungată. Uneori doar 2-3 ședințe sunt suficiente pentru a trata disfuncția pacientului.

Voi ați apela la un terapeut sexual în caz de nevoie?

Reclame