Trăim contra cronometru, o viata agitata și plina de cantități de stres care în mod sigur ne vor dauna pe termen lung dacă nu o fac deja în prezent. Este greu sa ne mai gândim sa și dăruim când suntem atât de prinși în activitățile cotidiene încât pur și simplu am uitat în ce consta fericirea de a dărui lucruri simple celor din jurul nostru cum sunt frânturi de timp și zâmbete, o vorba buna și uneori doar o ureche care sa asculte.

IMG_8149

Din fericire, bunica mea, fiind voluntar activ al Crucii Roșii din Focșani, a avut grija ca noi, nepoții sa luam parte de mici la diverse activități de voluntariat, de la a citi povesti copiilor diagnosticați cu SIDA aflați în Centrul de tip familial din Golești, pana la a servi masa persoanelor defavorizate fără locuință care rămân uneori la Adăpostul de Noapte din Focșani. Anii au trecut, noi am crescut și odată cu noi a crescut și dorința de a dărui în continuare celor mai puțin norocoși ca noi, asa ca acum este alegerea noastră sa luam parte la acțiunile de voluntariat ce se desfasoara în județ și nu numai. In anii de facultate am activat ca voluntar în AIESEC Galați și le mulțumesc pe aceasta cale pentru maturizarea spiritului meu civic

Acțiunile de voluntariat nu trebuie sa fie o corvoada. Atunci când gasesti acea actiune de voluntariat care ți se potrivește și se pliază pe personalitatea ta, aceasta te ajuta sa elimini stresul, sa legi prietenii, sa simți ca faci parte din comunitate, să-ți dezvolți noi abilitați și uneori chiar sa avansezi în cariera.

Blogger-de-Civic-Break

Deși este foarte adevărat ca „Fericirea consta în a dărui și nu în a primi”, este la fel de adevărat faptul ca atunci când dăruiești de regula și primești. Primești satisfacții sufletesti de cele mai multe ori, zâmbete, îmbrățișări și strângeri de mana, dar crede-ma pe cuvânt ca sunt cele mai consistente și mai importante remunerații ale muncii tale.

De ce sa devii voluntar?

Acțiunile de voluntariat oferă sprijin celor aflați în nevoie, persoanelor și comunităților defavorizate însă pe lângă aceasta, acțiunile de voluntariat oferă foarte multe împliniri voluntarului.

IMG_8174De-a lungul timpului am cunoscut voluntari care și-au început activitatea pentru a scăpa de stres sau a combate depresia și de multe ori pentru a oferi vieții lor un scop și o direcție.

Este adevărat ca pe măsură ce activezi mai mult ca voluntar, vei avea parte de tot mai multe satisfacții și beneficii personale dar cum va spuneam, voluntariatul nu trebuie sa devina o corvoada. Fiecare ia parte la atâtea activități de voluntariat cat ii permite timpul și stilul de viata. Orice clipa oferita celui de lângă tine, este o clipa câștigată.

 

Fii fericit și dăruiește!

Ajutorarea celor din jurul tău are rolul de a stimula endorfinele din organism, adică moleculele fericirii și implicit de a ne face sa ne simțim mai bine și mai împliniți după cum au demonstrat studiile unor universități prestigioase din lume, cam la fel de împliniți ca atunci când câștigăm o suma importanta de bani.

De asemenea este un fapt dovedit ca persoanele care activează în voluntariat au o rata a mortalității mai scăzută și și-au îmbunătățit sănătatea în timp, atât la nivel psihic cat și fizic.

IMG_7886

Atunci când alegi sa faci voluntariat, trebuie sa știi ca cel mai mare impact al acțiunii tale îl ai asupra comunității în care activezi și cu care creezi o conexiune. Orice actiune oricât de mica din angrenajul pe care îl reprezinta voluntariatul face o schimbare în viata celor aflați în nevoie, în viata animalelor, în natura și organizația non – guvernamentala alături de care ai decis sa faci acest pas.

Pe măsură ce devii un promotor al cauzei pe care o susții și o promovezi, ai sa observi ca vei cunoaște mai multe persoane, vei lega prietenii, iți vei îmbunătăți calitățile de relaționare cu cei din jur și vei scăpa de trac și timiditate, pentru ca adevărul este ca nu toți ne naștem cu capacitatea de „a intra pe geam când ești dat afara pe ușă” cum e o vorba din popor.

Cea mai buna metoda de a-ți face prieteni noi și de a crea legături trainice este aceea de a va dedica unei cauze comune. Daca ești nou într-un oraș sau chiar o tara, cea mai buna modalitate de a-ți crea un anturaj pe care sa te poți baza sunt activitățile de voluntariat, pentru ca acolo vei întâlni persoane cu interese similare, oameni importanți din comunitate care te vor ajuta sa te integrezi.

 

 

 

Fii un părinte voluntar!

Ești un model prin tot ceea ce faci pentru micuții tai asa ca cea mai buna modalitate de a le arata cat de mult contează sa dăruiești este s-o faci tu în primul rand. Sa dăruiești comunității din care faci parte, sa dăruiești celor aflați în nevoie, sa dăruiești oricand.

In al doilea rand, este bine știut faptul ca tinerii și copiii au uneori mult prea multa energie și decât sa și-o consume în activități care-i irosesc, e mult mai bine sa le canalizam energia spre activități constructive.

IMG_8002

Daca pe vremea când eram noi în scoală, voluntariatul nu avea valoarea academica, astăzi acesta ocupa un loc important în CV-ul oricărui absolvent. Toate companiile cauta sa angajeze persoane sociabile, cu capacitatea dovedita de a lucra în echipa și de a se dedica unei cauze, cu capacitați dezvoltate organizatorice și de planificare a timpului și resurselor.

Perioada de voluntariat iți poate servi ca experienta într-un anumit domeniu în care iți dorești sa te angajezi și de asemenea te poate recomanda pentru stagiatura în anumite companii.

Voluntariatul poate fi o activitate neremunerata monetar dar câștigul fiecărui voluntar sta de cele mai multe ori în cunostintele pe care le dobândește prin training-urile de cea mai înaltă calitate, gratuite la care participa de-a lungul timpului.

26740570453_7e2d1b2b84_b

Cum sa gasesti activitatea de voluntariat care ți se potrivește?

O buna modalitate de a-ți a descoperi organizațiile de voluntariat alături de care vrei să-ți desfășori activitatea este și participarea la evenimentul ONGFest 2017, care se va desfășura în București în perioada 17-18 iunie în Parcul Herăstrău, în Iași pe 24 iunie în Gradina Palas și în Cluj pe 1 iulie.

Acest festival își propune sa reunească ONG-urile din toate domeniile de activitate pentru a-și susține cauzele în cele trei orașe. Acest festival, însă nu este doar pentru voluntari ci și pentru cei ca tine care încă nu sunt siguri ca vor sa devina voluntari. Vei avea ocazia sa intalnesti voluntari, sa vorbești cu ei despre experientele lor și astfel sa iți dai seama dacă asta este drumul pe care iți dorești sa-l urmezi în viitor.

Mai multe informații despre eveniment poți afla de pe următorul link: https://www.facebook.com/ONGFest/

La astfel de evenimente poți sa gasesti răspuns la multitudinea de întrebări pe care le ai referitoare la voluntariat cum sunt:

Cu cine vrei sa lucrezi ca voluntar: copii, adulți, animale?

Unde vrei să-ți desfășori activitatea ca voluntar: la birou, pe teren, de acasă?

Vrei sa lucrezi singur sau ca membru al unei echipe?

Vrei sa fii voluntar de imagine sau voluntarul de la „butoane”?

Cat timp ai la dispoziție pentru aceasta activitate?

ONGFest 2017 este finanțat prin Programul de cooperare Elvețiano-Roman, având Kaufland România ca sponsor principal.

Te invit sa iți împachetezi spiritul civic și sa ni te alături ca cetățean informat și responsabil, ca părinte și formator al noii generații la acest eveniment.

 

 

 

Reclame