Fie ca te decizi să-ți construiești computerul de la zero. fie ca vrei sa-i faci un  simplu upgrade, adevărul este ca te îndrepți spre un domeniu necunoscut care te lasă în fata multor întrebări. Faptul ca dorești să-ți realizezi computerul din componente și nu sa achiziționezi o configurație gata stabilita nu înseamnă neapărat ca ai foarte multe cunoștințe în domeniu, uneori o faci pur și simplu pentru ca aceasta varianta este mai ieftina și te ajuta sa economisești.

Componentele dintre care va trebui sa alegeți sunt nenumărate de la memorie, la cooler, monitor, tastatura, etc. dar întrebarea de baza fără răspunsul căreia nu va veți apuca de treaba este una foarte simpla: AMD sau Intel?

 

Diferența dintre AMD și Intel ca firme este la fel de evidenta ca și diferențele dintre produsele pe care le comercializează tocmai de aceasta m-am gândit sa va prezint în acest articol vorbesc în acest articol despre ceea ce va fi „inima” noului vostru calculator și anume procesorul, în speranța ca va voi oferi motivații care sa va facă mai ușoara alegerea acestuia.

Costuri

Daca ne luam după costuri, un procesor AMD este mai ieftin decât un procesor Intel în general. Cel mai ieftin AMD este un AMD Richland la 120 lei în timp ce la procesoarele Intel cel mai ieftin disponibil este la prețul de 180 lei un Intel Skylake, asta la nivelul sezonului estival din 2017. Însa cu siguranță nu vei opta pentru cel mai ieftin de pe piață indiferent despre care marca vorbim. Diferența de costuri este similara și dacă optam pentru variante mai performante atât de AMD cat și de Intel.

fx-8320-35ghz-box-1501454b4b42fdff1ea156e3c5af3aec

Foarte convenabile sunt în materie de CPU AMD, procesoarele de tip AMD FX, procesoare performante la preturi foarte accesibile, undeva în jur de 300 de lei.

Interesanta devine problema, atunci când vorbim despre un procesor AMD de tip Ryzen. Având 8 nuclee ce rulează la 3.6 GHz, acesta se dovedește a fi printre cele mai ieftine procesoare de acest tip de pe piață, ajungând în tara nostra, modelul nou, Ryzen 7 undeva în jur de 1500 de lei.

In comparație, procesoarele Intel similare, adică de tipul Intel Core i7 – 7700k, quad core ce rulează la 4.2 GHz ajunge la 1700 de lei.

Daca în ceea ce privește procesoarele single core, Intel este puțin mai ridicat în valorile măsurate de site-urile americane de specialitate, situația se schimba când vorbim de cele multi core unde Ryzen 7 1800 x depășește Intel Core i7 – 7700k în valori.

Ce înseamnă asta pentru voi ca posibili cumpărători? Ei bine, pentru prima data într-o perioada destul de lunga, AMD și Intel sunt în competiție pentru a-ți oferi ce au mai bun în materie de procesoare. Atât o companie cat și cealaltă produc momentan procesoare ce se afla pe nivele extraordinar de apropiate atât în ceea ce privește prețul, cat și puterea sau performanta.

EN-44

Performanta în materie de jocuri

Multi dintre noi, folosim computerele și pentru jocuri. N-o recunoastem, suntem oameni serioși cu responsabilități, dar avem și noi slăbiciunile noastre, iar jocurile intra în aceasta categorie. Jocurile mele preferate sunt quest-urile de tipul „click and point” dar asta face subiectul unui alt articol asa ca sa revenim la procesoarele noastre.

Cum spuneam, însă cu toții ne jucam iar pentru asta suntem nevoiți sa alegem un procesor care sa ne ofere performanta în materie de jocuri.

AMD ne oferă o multitudine  de procesoare denumite APU-ri care combina caracteristicile de baza ale procesorului cu grafica Radeon. Acest tip de procesor AMD oferă un potențial de gaming ridicat. Deși Intel are de asemeni o grafica integrata, nu poate în schimb lauda cu aceeasi performanta în materie de gaming ca procesoarele cu grafica integrata Radeon de la AMD, cu toate ca sunt ceva mai rapide.

Procesoarele AMD sunt mai lente atunci când jocurile sunt mai puțin solicitante grafic comparativ cu procesoarele Intel, dar astăzi, majoritatea jocurilor sunt extrem de solicitante din punct de vedere grafic ceea ce înseamnă ca sunt o opțiune mai indicata.

Un procesor bun nu înseamnă doar jocuri

Atunci când cauți un procesor de la Intel sau de la AMD cu siguranță urmărești să-ți creezi o configurație potrivita pentru jocuri, dar trebuie sa ții cont ca un computer nu înseamnă doar jocuri și momente de relaxare, astfel ca el trebuie sa fie în stare sa te ajute și celelalte activități în care ai nevoie de el.

Una dintre cele mai importante caracteristici pe care trebuie sa le ai în vedere atunci când alegi un procesor este viteza: 2.7 GHz, 4.5 GHz, 3.6 GHz, etc. Daca în schimb ești un împătimit al computerelor, atunci cu siguranță știi ca aceasta viteza poate fi mărită. Insa pentru a-i mari viteza, procesorul trebuie sa ți-o permită, lucru pe care cele mai multe procesoare de tip AMD îl fac în comparație cu cele Intel care sunt destul de restrictive în aceasta privință.

In concluzie, dacă anii din urma îl declarau pe Intel ca fiind cel mai bun producător de procesoare de pe piață, noile produse lansate de AMD schimba situația și pentru prima data în ultimii ani Intel găsește în AMD un competitor de valoare fapt dovedit de faptul ca odată cu lansarea procesorului AMD Ryzen, cei de la Intel au mai scăzut din preturile produselor proprii similare.

 

 

Reclame