Responsabilitatea creării cititorului de mâine sta în mâinile tale de părinte și ca atare ești nevoit sa gasesti acele cărți ca sa stimuleze imaginația copilului tău și a face din lectura o activitate plăcută și dorita de micuț.

Spre deosebire de anii din urma, jocurile video, sporturile și mulțimea de jucării pentru copii disponibile pe piață, lupta împreună pentru a capta atenția micuților noștri asa ca este cu atât mai provocator sa găsim acele cărți pentru copii care sa ii cucerească și sa le trezească interesul.

usborne-babys-very-first-noisy-book-usborne-book-97934

Bebelușii

Cititul este o buna metoda de a crea o legătură cu copilul tău. Studiile de specialitate demonstrează ca acei copii cărora li s-au citit cărți încă din perioada în care erau în burtica mamei și mai apoi în primii ani, pana la intrarea la scoală au tendința de a fi mult mai pasionați de cărți și de a iubi literatura. In plus, trebuie sa recunoastem ca într-o lume agitata și stresata ca cea în care trăim, mereu pe fuga și în viteza, nu avem mereu timpul de a ne juca cu micuții noștri dar trebuie sa încercăm sa le acordam măcar jumatate de ora la culcare pentru a le citi povestea de noapte buna. Credeți-mă pe cuvânt când va spun ca multe din amintirile frumoase ale copilăriei se leagă de aceste povesti citite pe inserat, de vocea părintelui care ți-o citește și de căldura pe care o simți când mami și tati sunt lângă tine atunci când „mos Ene vine pe la gene”.

Pentru cei mai tineri dintre iubitorii de cărți, recomandate sunt cărțile muzicale care pe lângă imaginile colorate și simpatice oferă micuțului posibilitatea sa audă și onomatopeele specifice fiecărui animalut sau obiect prezentat în carte. Deși în specificații sunt recomandate copiilor +10 luni, noi le-am încercat de pe la 4-5 luni când stătea pe burtica sau în fundulet și se amuza copios apăsând pe zonele care scoteau zgomote din carte.

usborne-thats-not-my-puppy-usborne-book-98073

Copii intre 6 luni- 3 ani

Intre 6 luni și 2 ani, copii sunt din ce în ce mai curioși și încep sa realizeze și sa tina cont de toate simțurile de care dispun, motiv pentru care cărțile cu texturi pentru atins sunt foarte potrivite pentru ca le dezvolta acestora simțurile. Micuții vor putea mai ușor sa facă diferența intre materiale dure, aspre, moi sau lipicioase.  De asemenea cu acest tip de cărți, copiii se pot familiariza cu tot ceea ce înseamnă culoare și forme.

harpercollins-wind-up-bus-91995

După vârsta de 1 an și jumatate le puteți trezi interesul și cu cărțile de genul „cauta și găsește” care ii vor tine ocupați cu siguranță și cu ajutorul cărora pot învăța o mulțime de lucruri noi. Este metoda ideala de a-i învăța pe micuți de exemplu sa caute autobuzele sau taxiurile din imagine, sau alte mijloace de transport. Veți observa pe măsură ce va jucați cu aceste cărți ca micuții învață sa facă diferența intre mijloacele de transport sau animalutele prezentate în carte. Partea buna este ca aceste cărți se gasesc pe o varietate de tematice de la legume și fructe, pana la orașe, planete și altele asa ca puteți asigura micuțului vostru posibilitatea de a învăța o multitudine de cunoștințe noi.

usborne-lift-the-flap-first-sums-usborne-book-98051

Preșcolarii

Anii premergători scolii sunt anii în care copiii trebuie să-și dezvolte abilitățile de la colorat la construirea de jucarii Lego, de la modelat plastilina la numărat, de la pictat la cățărat în copaci. Însa cea mai importanta dintre abilitățile pe care voi le puteți dezvolta în copilul vostru, sunt sigura ca o sa va surprindă, este abilitatea de a iubi cărțile și cititul. Importante nu sunt numărul de cuvinte de e fiecare pagina ci felul cum copilul simte cartea și felul în care acesta creează o legătură emoțională cu cartea.

In aceasta perioada sunt foarte utile cărțile de genul „ridica capacul” fie ca încercăm sa învățăm copilul sa adune și sa scadă intre 0 și 10, fie ca vrem ca acesta sa învețe care sunt puii unor animale, sau fructele pe care le face un copac având înfățișate în imagini sa zicem un cal și sub capac mânzul.

 

harpercollins-human-body-picture-book-91759

Copiii din școala primara

Pe măsură ce copiii noștri cresc este foarte important sa le păstrăm viu interesul pentru cărți. Poate uneori alegerile lor literare nu vor fi chiar pe gustul nostru, dar amintiți-vă ca și alegerile noastre literare poate nu au fost chiar pe placul părinților noștri. In final este important nu atât ce anume citesc, ci faptul ca citesc, mai ales într-o societate în care din ce în ce mai putini tineri și copii își pierd timpul răsfoind o carte.

In vacante continuați sa mențineți interesul copilului pentru citit prin înscrierea lui într-un club literar cum sunt cele organizate de bibliotecile locale, sau dacă locuiți în orașe mari cum sunt cele organizate de librarii sau asociații pentru tineret și copii, scoli de vara, etc.

Sa evaluam nivelul de citire

Nu este plăcut nici pentru tine ca părinte sa -ți vezi copilul chinuindu-se sa citească o carte și cu atât mai puțin pentru copil sa o ducă pana la capăt. Am trecut totuși de epoca comunista când copilul trebuia sa citească doar pentru ca trebuia, acum încercăm sa-l facem sa citească pentru ca vrea și pentru ca ii place. Este bine sa va consultați cu învățătorul și educatorul copilului referitor la cărțile pe care sa i le dați copilului sa le citească și sa faceți experimente, de exemplu dacă prima data copilul termina cartea de citit în 2 săptămâni poate n-ar fi rău sa încercați data următoare cu o carte mai scurta pe care sa o poată citi în 2-3 zile. Ii veți ridica moralul și ii veți spori încrederea în propriile abilitați.

De asemenea este important sa va asigurați ca micuțul vostru intelege ceea ce citește, altfel este inutil și chinuitor pentru el. Specialiștii din străinătate sunt adepți ai „regulii celor cinci degete”. Aceasta presupune sa rugați copilul sa citească a doua pagina din cartea pe care i-o puneți la dispoziție și sa-l rugați sa va spună care sunt cuvintele pe care nu le intelege din aceasta pagina. Daca numărul de cuvinte ajunge la 5, atunci este de la sine înțeles ca nu e momentul potrivit pentru ca micuțul vostru sa citească aceasta carte.

Cărțile sunt cadouri minunate pe care le puteți face copiilor voștri și sper ca v-am ajutat cu acest articol sa gasiti cartea potrivita pentru micuții voștri, mai ales ca se apropie cu pași repezi 1 Iunie, Ziua Internaționala a Copilului.

Voua cat de interesante și utile vi se par cărțile Usborne pentru copii?

 

 

 

Reclame