Programele MBA au apărut inițial în Statele Unite ale Americii în secolul al 19-lea. Pentru a ajunge și pe plaiurile mioritice au avut nevoie de o perioada îndelungată, primele cursuri MBA desfășurându-se în tara noastră spre finalul anilor ’90. Cifra absolvenților de cursuri MBA în tara noastră este de aproape  5000 de persoane în ultimii 20 de ani.

16143261_367601256945586_9200049366359703639_n

Multi dintre voi va întrebați probabil ce înseamnă MBA?

Cursurile de afaceri din zona MBA asigura o combinare adecvata de studii teoretice, relații business, oportunități de angajare și creșteri salariale. In  plus cursurile MBA sunt adaptate mediului de afaceri autohton prin studii ce vizează piața locala, specifice Europei Centrale și de Est cu toate ca au fost dezvoltate pe baza practicilor vestice și americane.

Diploma MBA obținută la Bucharest school of management este recunoscuta atât în tara cat și peste hotare ceea ce constituie un mare avantaj pentru cei care o obțin, permițându-le sa acceseze cele mai înalte oferte de angajare din categorii foarte variate de activitate.

15941102_364784523893926_8486135658166964957_n

Cine participa la cursuri MBA?

Persoanele care participa la cursuri MBA sunt de regula persoane de aproximativ 36 de ani, cu precădere bărbați, deși în ultimii ani tot mai multe femei au început sa ia parte la aceste cursuri de management și care beneficiază de venituri lunare  cuprinse intre 2000 și 5000 de euro. De regula persoanele care accesează cursuri MBA, au la baza studii economice aproximativ 55%, studii de inginerie aproximativ 31%, restul de 14% împărțindu-se intre absolvenții de studii de psihologie, jurnalism și matematica.

13124999_228168030888910_1712541499731691844_n

Ce înseamnă MBA „open learning”?

Criza financiara a ultimilor ani a atras după sine o scădere a practicanților de cursuri MBA în mediul clasic din doua motive In primul imposibilitatea majorității persoanelor de a-și părăsi activitatea pentru a se prezenta la cursuri.Principalele industrii din care provin cei care se înscriu la astfel de cursuri sunt IT& Telecomunicații în proporție de 32%, bănci, finanțe și asigurări în proporție de 18%, retail în proporție de 11%, industrie energetica în proporție de 11% respectiv industria manufacturiera tot în proporție de 11%.

In al doilea rand, din cauza costurilor foarte ridicate. O jumatate din absolvenții de MBA din tara noastră au studiile finanțate de către companii prin credite bancare, aici vorbim de regula de corporațiile internaționale care investesc foarte mult în resursele umane de care dispun. Restul își finanțează din propriul buzunar aceste studii. Iar costurile sunt destul de piperate, undeva intre 4000 și 12000 de euro anual în conditiile în care anumite cursuri se întind și pe perioade de 2 ani.

Tocmai aceasta criza a făcut loc pe piață cursurilor de management din tara noastră unui nou stil de învățământ la nivel MBA și anume cel de tip „open learning” implementat la noi prin intermediul ALP EDU PRO, o companie care furnizează cursuri de management în parteneriat cu The Open University din Marea Britanie. Cursurile de tip „open learning” se adresează cu precădere persoanelor care lucrează și nu-și pot părăsi activitatea pentru a lua parte la cursuri permițând participantului sa învețe în timpul lui liber, în timpul săptămânii sau în weekend.

The Open University este o adevărată surpriza pe piața romanească, ocupând în ultimii ani un loc destul de important  la capitolul absolvenți MBA, datorita faptului ca oferă cursuri de MBA online care sunt mult mai accesibile și din punct de vedere al timpului petrecut cu ele, dar și din punct de vedere financiar. Cursurile lor au o perioada de desfășurare de aproximativ 6 luni și un cost cuprins intre 790 euro și 1490 euro cu TVA pe modul find 4 module de studiat. In plus, exista posibilitatea de burse parțiale sau aplicarea de discount-uri.

Cum și unde poți sa faci cursuri MBA „open learning”?

Cum am spus și mai sus, acest tip de studiu se adresează persoanelor care lucrează și nu-și pot părăsi activitatea pentru a lua parte la cursuri. Aceștia primesc o parola și un user odată înscriși în program cu care pot accesa o platforma e-learning unde vor găsi materialele de învățare în format electronic cat și un pachet cu ghidul cursului, ghidul activităților si manualul cursului în format clasic. Fiecare cursant face parte dintr-o grupa de studiu cu 15 participanți și un tutor alături de care se va întâlni online, sâmbăta pentru cele 3 sesiuni tutoriale unde poate pune întrebări, i se explica și i se răspunde la nelămuriri.

Avantajele absolventului MBA

Managerii care au investit în cursuri de MBA au avut numai de câștigat în urma finalizării acestora. 30% dintre absolvent au avansat la locul de munca, ocupând astăzi posturi cheie în companiile în care activează. Alți 35% și-au schimbat locul de munca fiind doriți de către companii cu oferte salariale și profesionale superioare celor avute pana la acel moment. Si 10% dintre absolvenți au gasit curajul de a-și deschide propriul business de succes.

Voi de ce a-ți investi în astfel de cursuri manageriale?

Reclame