Astăzi nu mai constituie o problema încălzirea unei locuințe ci alegerea acelei modalități de încălzire care sa fie potrivita pentru tine și familia ta.

Prin articolul de fata vreau sa va prezint câteva motive pentru care ar trebui sa optați pentru încălzirea cu panouri radiante sau cu o centrala termica fie ea de la rețeaua orașului sau centrala de apartament.

Portabilitate

Centrala este de cele mai multe ori un dispozitiv static, nu prea poți s-o pui în bagaje atunci când te muti sa zicem. Daca nu ești o persoana statornica sau dacă stai în chirie și nu vrei sa faci investiții pe care sa nu le poți recupera, atunci panourile radiante de încălzire sunt cea mai buna soluție pentru tine. Sunt ușoare, portabile și dacă te hotărăști sa părăsești locația poți oricand sa le iei cu tine.

Spațiu ocupat

Centrala termica necesita un spațiu doar pentru ea și intre noi fie vorba nu ceea ce se poate spune foarte eleganta cu toate țevile și cablurile aferente asa ca e destul de dificil sa găsești locația unde s-o poziționezi în locuință ca sa nu mai vorbim de centralele pe lemne care au nevoie de o încăpere aparte doar pentru ele.

Panourile radiante au un plus în aceasta situație dat fiind ca nu ocupa foarte mult spațiu și pot fi puse oriunde pe pereți, pana și pe tavan ajutându-te sa câștigi spațiu în casa ta care sa fim sinceri ca și a mea, este probabil un apartament clasic comunist mic și îngrămădit, nu un penthaouse sau o vila în care sa te pierzi și în care spațiul nu este o problema.

panouri-radiante-cu-marea-002

Design și aspect

Cum spuneam și mai sus, centrala nu e tocmai eleganta asa ca mereu ne gândim cum sa o ascundem de ochii vizitatorilor și de ce nu, uneori și de ochii noștri.

Aceasta nu este o problema în ceea ce privește panourile radiante de încălzire pentru ca pot fi ușor mascate sub forma unor tablouri care pe lângă faptul ca iți încălzesc casa, întregesc și decorul locuinței.

Un alt lucru care îmi place la aceste panouri este faptul ca le poți personaliza asa cum iți place, cum ar fi sa pui de exemplu în camera de zi un panou radiant mascat într-o poza de familie?

hqdefault

sursa YouTube

 

Montaj

Daca pentru montajul unei centrale ai nevoie de un instalator, un inginer, un proiect și o mulțime de aprobări și autorizații pentru a monta un panou radiant de încălzire ai nevoie de o bormașina, câteva dibluri pentru prindere și absolut niciun aviz prealabil ceea ce înseamnă mult mai puțin deranj, mizerie și timp pierdut.

Costuri

In materie de preturi, foarte mari diferențe intre centrale termice și panouri radiante de încălzire nu sunt din punctul meu de vedere, mai ales ca atunci când alegi un panou ca și în cazul centralei trebuie sa ții cont sa alegi produsul corespunzător pentru tine care să-ți asigure maximul de încălzire cu cele mai scăzut consum.

Acest lucru implica în primul rand o discuție cu un specialist care poate să-ți spună în functie de mărimea locuinței, de poziționarea ei fata de punctele cardinale, în functie de nivelul de izolare care este produsul care iți aduce cele mai multe beneficii.

Diferența de costuri vine din alta parte, de exemplu montajul. Pentru o centrala trebuie sa plătești proiectul, aprobările, inginerul și instalatorul pe când pentru un panou solar dacă ești cat de cat îndemânatic te descurci singur fără a mai cheltui nimic în plus, poate doar o bere la final în cinstea realizării.

Se mai adaugă apoi costuri în ceea ce privește centralele termice pentru verificările periodice, atât de la gaze, care apropo au devenit obligatorii de când cu regretatele evenimente de la Colectiv, cat și o verificare a centralei.

Apoi vorbim de eventualele reparații care aduc după sine noi costuri tot în materie de centrale la care probabilitatea de a se defecta este mai mare, lucru de care ne dam seama și din garanție care pentru o centrala termica este de 2 ani pe când în cazul unui panou radiant poate sa ajungă pana la 10 ani.

Consum

Când vorbim de consum trebuie sa ținem cont în primul rand ca vorbim de consumuri diferite. In cazul unei centrale consumul poate fi de gaze și energie electrica sau lemne și energie electrica pe când în cazul unui panou radiant consumul va fi doar de energie electrica. Cat privește însa valoarea acestui consum, este aproximativ identica, mai ales ca în ultimii ani prețul gazelor și al energiei electrice se țin constant unul după altul.

Durabilitate

De regula o centrala termica are o durata de viata aproximativa în jurul a 8 ani pe când un panou radiant de încălzire are o durata de viata undeva intre 25 și 30 de ani.

Pana de curent

Cred ca cea mai mare problema cu care se confrunta orice dispozitiv de încălzire modern este căderea electricității. Fie ca vorbim despre o centrala termica pe gaze sau pe lemne, fie ca vorbim despre un calorifer electric, un radiator sau un panou radiant toate au aceeasi mare problema. In cazul unei posibile disfuncții în materie de energie electrica rămânem și fără căldură.

In aceasta situație probabil indiferent la ce dispozitiv modern de încălzire asigurați-vă ca aveți un generator la îndemână pana când revine energia electrica sau o metoda mai clasica și mai romanească, nu strica niciodată sa ai o soba în casa.

Voi ce părere aveți despre încălzirea cu panouri radiante?

Pentru cei care doresc sa se documenteze mai în amănunt le sugerez sa citească și acest articol în care se vorbește despre avantajele și beneficiile asupra sănătății pe care le aduc panourile radiante.

 

 

 

Reclame