Parca vad și acum cu ochii mintii, casa bunicii pe podelele căreia odihnea covorul lucrat cu atâta migala de mâinile ei muncite, în liniștea nopților de iarna, când frigul o ținea în casa și timpul ii permitea sa țeasă în voie. Ea le lucra pe ghergheful vertical, cu bătătorul în formă de furculiță din lână oilor pe care bunicul le avea la stana. Covoarele tradiționale se mai făceau și din bumbac, dar bunica le făcea din lâna. Pe atunci orice fata învăța sa țeasă covoare, pentru ca asa era obiceiul la sat și pentru ca oricum nu ți-ai fi permis sa le cumperi din magazine chiar dacă le-ai fi gasit acolo.

14910572_286185878444423_1852470090047357390_n

Din păcate, astăzi aceste minunate obiceiuri sunt aproape dispărute, se duc în negura vremii, odată cu bătrânii noștri. Tinerii ne pleacă la oraș, sau și mai greu din tara, asa ca bătrânii nu mai au cui preda tradiția covoarelor oltenești atât de prețioase pentru cultura romanească. Motivele autentice din covoarele oltenești: geometrice, florale, antropomorfe, zoomorfe, sunt căutate astăzi din nou de cei care au redescoperit dragostea pentru tradiție, atât în tara, cat și peste hotare.

Covor-Ana-Maria-Rosu-225x444.jpg

Din fericire pentru iubitorii de tradiții, în localitatea Măceșu de Jos, județul Dolj, într-un mic atelier meșteșugăresc intitulat Covorul Oltenesc, dragostea pentru țesutul autentic oltenesc creează adevărate minuni colorate și elegante. Daca pe vremuri se purtau doar în casa bunicii de la tara, astăzi, designerii de interioare au trezit un adevărat trend pentru tradițional, asa ca găsim covoarele lucrate manual în cele luxoase case, creând acea nota de popular-vintage atât de căutată.

Pentru ca sunt la început de drum și au nevoie de sprijinul nostru pentru a deveni cunoscuți pe piața romanească, dar mai ales pentru ca au produse care se recomanda prin calitate, va invit sa-i ajutam împreuna cu un like la pagina lor de facebook. După cum bine se știe, astăzi social media creste notorietatea unui produs sau al unui magazin cu peste 70%, asa ca haideți sa susținem împreună tradițiile și meșteșugurile autentic romanești.

De dragul amintirilor din casa bunicii de alta data, eu mi-am decorat bucătăria tradițional cu vase de lut și linguri de lemn, asa ca din decor nu puteau lipsi nici minunatele covoare oltenești colorate în nuanțe coniac cu motive florale. Acum ma gândesc sa ofer și prietenilor în dar de sărbători, pentru a le stârni apetitul pentru obiecte tradiționale. Voi cui a-ți dărui aceste superbe covoare tradiționale?

Reclame