Când vorbim despre vestimentație feminina, o pereche de pantofi cu toc, oferă acea nota de je ne sais quoi care te scoate din anonimat, iar dacă mai pui și puțin ruj de calitate, deja întorci orice privire. Cam asa sta treaba și cu locuința. Poți s-o decorezi în trend, modern sau tradițional, poți sa-i alegi o tencuiala după ultimele recomandări în materie de design interior, dar dacă nu-i pui și o perdea parca tot efortul e inutil.

draperie-model-clasic

Daca la începutul ei istoric, perdeaua avea strictul rol de a tine frigul departe de cei care locuiau în peșteri, mai apoi pentru domnitele plăpânde ce locuiau în castelele reci din piatra a căpătat dublu rol, odată sa tina frigul departe de ele cat și sa le asigure intimitatea, ascunzându-le de ochii curioșilor.

Astăzi nu mai sunt o necesitate. Frigul îl țin geamurile departe iar intimitatea ne-o pot asigura tot ele mai ales ca astăzi le găsim în diverse formate, mate sau cu vitralii.

Am sa iți propun însă un experiment. Da toate perdelele din casa jos și baga-le la spălat, tot se apropie sărbătorile de iarna, asa ca tot ai face asta curând. Zi-mi cum arata casa ta fără perdele? E decorata cu gust,eleganta, ordonata și totul e pus la punct. Totuși…parca-i lipsește ceva, nu-i asa? Căldura și personalitatea ta…pe care perdelele o adaugă fiecărei încăperi pe care o îmbracă.

Perdele și draperii găsești astăzi din diverse materiale care mai de care mai bogate și mai luxoase numai bune de agățat la ferestre fie ca vrei sa adaugi încăperii o nota tradițională, romantica, vintage sau moderna.

Dar știi oare și cum te folosești de ele pentru a maximiza aspectul camerei în care le folosești?

Am decis să-ți ofer câteva ponturi pentru ca folosind draperii sau perdele, sa maschezi și sa ascunzi anumite defecte ale ferestrelor sau ale încăperii.

  1. Înălțimea la care le agăți – Daca vei tine cont sa pui perdeaua sau draperia direct de tavan sau imediat sub el, astfel încât acestea sa curgă lin pana la podea, vei reuși sa creezi impresia unei încăperi mari chiar dacă ea în realitate e foarte mica sau sa transformi o camera mare într-una cu adevărat grandioasa și maiestoasa.
  2. Întreagă sau din bucăți – Atât draperia, cat și perdeaua sunt mult mai ușor de utilizat dacă sunt din doua bucăți, permitandu-ti sa te bucuri de lumina din plin când e cazul sau de întuneric atunci când vrei sa te odihnești în liniște. Pe vremuri, trendul le catalogase la o bucata întreagă de-a lungul peretelui dar timpul ne-a dovedit ca sunt incomode și greu de utilizat. Deși, dacă ai din păcate ferestre sau pereți cu defecte, acest gen de perdele le ascunde lăsând un aspect desăvârșit încăperii.perdele-si-draperii-pe-comanda
  3. Materialul utilizat – Depinde de materialul utilizat, atât luminozitatea pe care o adaugi încăperii cat și capacitatea de o izola de zgomotele din exterior. Astăzi se găsesc perdele din materiale cu caracteristici ignifuge ce țin gălăgia cat mai departe de liniștea încăperii tale. In plus, calitatea materialului va decide cat de mult vor rezista și cat de des le vei schimba. Mătasea și catifeaua sunt de regula cele mai bune materiale de utilizat pentru perdele și draperii datorita modului cum atârnă. Catifeaua are și avantajul de a menține căldura în încăpere, asa ca este o idee foarte buna pentru locuințele din zonele mai răcoroase.perdele-moderne
  4. Culoarea – De regula, soarele decolorează materialul asa ca nu este indicat sa folosiți culori foarte aprinse pentru perdele și draperii, deoarece în timp își vor pierde din intensitate. Dar dacă iți place sa le schimbi des și iți și permiți financiar acest lucru, atunci pot opta pentru culori intense fără probleme. Altfel cea mai buna varianta sunt culorile neutre care nu se decolorează prea ușor. In plus, pastelurile se încadrează cel mai ușor în decor indiferent de mobila și tencuiala pe care o aveți în încăpere.

Voi ce preferați perdelele sau draperiile? Sau poate le folosiți combinat? Daca nu știi exact ce s-ar potrivi locuinței tale poți vizita showroom-ul magazinului Cromatique din București care iți asigura consiliere de specialitate pe lângă măsurători la domiciliu, confecționare și montaj sau poți obține mai multe informații de pe site-ul firmei.

Reclame