logo_bvb

Investițiile bursiere sunt destul de necunoscute pe piața romanească comparativ cu cea externa. Atât de necunoscute și mie, încât atunci când am primit provocarea Bursei de Valori București de a va prezenta opțiunile mele pentru investiții a trebuit sa ma documentez temeinic.

Trecem peste faptul ca am terminat o facultate economica și mergem sa cerem sfatul unor experți, nu de alta, doar vorbim de bani și nimeni nu-și dorește sa-i piarda la bursa. Pe când eram în facultate un profesor inimos ne spunea mereu: „Cum sunteți la început de drum, nu va avântați singuri în tumultul bursier ci apelați la un broker. Costul lui va fi cu mult mai mic decât pierderea voastră datorata necunoștinței.” Asa ca acesta este și sfatul meu principal. Vreți sa investiți, luați-vă un profesionist alături care sa va dea sfaturi și sa va ajute sa va transformați economiile în câștiguri. In al doilea rand, educați-vă psihicul. O persoana care se decide să-și plaseze economiile în investiții bursiere trebuie sa știe încă de la început ca exista și riscuri și ca de regula cam unul din patru ani sunt terminați pe minus de Bursa ceea ce înseamnă ca valoarea acțiunilor deținute poate sa o ia și pe panta descreșterii. Si în al treilea rand, înarmați-vă cu răbdare. Pentru speculații aveți nevoie de noroc, dar pentru a tranzacționa pe bursa și a avea succes trebuie în primul rand sa aveți răbdare și sa va documentați.

Zis și făcut. L-am sunat pe domn’ profesor, acum suntem prieteni și în schimbul unei porții de tochitura moldoveneasca (sa ne înțelegem, nu e mita ) l-am rugat sa se uite pe lista de firme pe care Bursa de Valori București mi-a pus-o la dispoziție pentru a-mi sugera în ce sa-mi investesc economiile. Ca sa va faceți și voi o idee o sa va las și vouă lista cu companiile din care am avut de ales: BANCA TRANSILVANIA S.A., FONDUL PROPRIETATEA, OMV PETROM S.A., BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE S.A., S.N.G.N. ROMGAZ S.A., SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.,S.N.T.G.N.TRANSGAZ S.A., C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA, SIF OLTENIA S.A., SIF BANAT CRISANA S.A., SIF MOLDOVA S.A., SIF TRANSILVANIA S.A., SIF MUNTENIA S.A., CONPET SA, S.N. NUCLEARELECTRICA S.A., BURSA DE VALORI BUCUREȘTI SA, ANTIBIOTICE S.A., ALBALACT SA, ELECTROMAGNETICA SA, IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A., BANCA COMERCIALA CARPATICA S.A., IAR SA Brașov, ROMCAB SA, SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA, ROMCARBON SA.

După o privire atenta sugestiile lui au fost următoarele:

  1. logo_bt_for_fbk care în ultimul an a avut o evoluție foarte buna și mereu în creștere ceea ce o transforma într-un candidat foarte bun în topul tranzacțiilor de pe piața bursiera romanească, perfecta pentru investițiile pe termen scurt și mediu. De exemplu, în luna august s-a clasat pe locul al treilea în cadrul primelor 5 cele mai tranzacționate acțiuni pe Bursa de Valori București. Este de asemenea singura companie listata de Bursa de Valori București care va intra în cadrul indicelui care măsoară evoluția piețelor considerate principale din Europa de Est pentru Bursa din Frankfurt. Totuși sa nu uitam perioada „creditului cu buletinul” și efectele acestuia.chart1
  2. logo-nuclearelectrica  se afla la capătul opus având o evoluție în descreștere anul acesta, ceea ce înseamna ca acțiunile se pot cumpăra la un preț redus. Un preț redus de vânzare al actiunilor atrage după sine un număr mare de investitori ceea ce implica o cerere de acțiuni care la rândul ei va genera o creștere a prețului unitar pe acțiune. Un punct în plus pentru Nuclearelectrica este și faptul ca se afla în negocieri cu cei de la compania chineza China General Nuclear Power Corporation cu scopul de a construi la Cernavodă, reactoarele 3 și 4, la cererea partenerilor chinezi. Tot pentru viitorul apropiat, a fost aprobat și planul pentru dezvoltarea capacității depozitului intermediar de combustibil ars de catre Nuclearelectrica. Toate aceste investiții în modernizarea societății sunt plus pentru investitori și o vor face destul de atractiva pe piața de acțiuni.
  3. 140725103230iar_logo este de asemenea în topul tranzacțiilor bursiere din tara noastră în principal datorita contractelor pe care le-a semnat cu Ministerul Apărării pentru a construi elicoptere Super Puma MK1. O îmbunătățire în evoluție s-a simțit pentru aceasta firma și din momentul în care a părăsit piața Rasdaq pentru Bursa de Valori București. Brașovul a devenit polul industriei aeronautice din România iar acest lucru se resimte și în activitatea de la IAR Brașov mai ales ca au și suportul statului francez care afirma ca elicopterele produse aici vor fi atât mândria Franței cat și a României.

Știu ca trebuia sa va dau doar trei sugestii dar dacă domn’ profesor mi-a mai dat doua pentru cei care doresc câștiguri mai lente dar mai sigure am decis sa vi le împărtășesc și pe acestea.

  1. Fondul Proprietatea are la ora actuala cea mai buna lichiditate pe piață, adică în termeni pentru neavizați asa ca mine și ca tine, se vând foarte repede ceea ce înseamnă ca nu riști sa ramai cu ele în cazul în care te-ai hotărât sa le vinzi.
  2. SIF-urile sunt fostele Fonduri de Proprietate Privata, formate prin împărțirea unei parți din acțiunile fostelor întreprinderi socialiste către alte societăți de stat. Investiția în SIF-uri este o investiție sigura pe termen lung, câștigurile nu sunt mari dar sunt sigure. Sunt asemeni obligațiunilor bancare.

Daca ți-ai făcut o idee despre ce înseamnă tranzacțiile bursiere și te-ai decis să-ți iei inima în dinți și sa faci primele investiții trebuie sa știi ca Bursa de Valori București te premiază în cadrul noii sale campanii intitulate Condus de Randament. Pentru a putea participa trebuie sa ai minim 18 ani împliniți pana la data de 21 septembrie. De asemenea dacă ești încă la început de drum și consideri ca mai ai nevoie de unele îndrumări, Bursa de Valori București iți pune la dispoziție gratuit un Kit de Investiții și o sesiune concentrata de 10 lecții de investiții.jziu-5t24ixcfylsy-mxzig.jpg.png Competiția începe pe data de 17 octombrie 2016 și la sfârșitul ei pe 17 februarie 2017 persoana cu cel mai bun randament investițional va deveni fericitul posesor al unui autoturism Dacia Duster Laureate dotat cu polițe Casco și RCA complete pentru 1 an. Următorii 19 investitori cu randament crescut vor fi de asemeni premiați.

Asa ca mie nu-mi rămâne decât sa va urez:

Investiți cu spor, investiți ușor!!!!

 

Reclame