Stema_Olteniei_dupa_unirea_principatelor

Ba fraților, să vă spui ce pății zălile trecute. Ma hodineam o țâră acas la o ceașcă de cafea cu doo cubulețe di zacăr cum îmi place mie. Numai ce terminai o zamă di cloță și o mâncărică de făsui, când ma pomenii ca suna telefonul. Ierea învățătoarea lui fii-mea, și ma gândii ca deja sunase pentru stabilirea fondului necesar la șicoala. Machea, ce-o vre?

Iaca ie își aduse aminte di cum lucri ie toată ziua cu calculatorul, ba văzuse și postările niele di pe blog despre plecări pi colo, pi dincolo și se hotărâse ca nu ierea rău dilăc sa cerc a orbecăi  dupe o oferta pentru o tabără.

Probabil ca și mine în momentul acela, sunteți puțin în ceata, scoală începe și noi cautam oferte de tabără. Ceea ce doar părintii de copiii mici, știu de obicei este faptul ca la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie puțele (nu va gândiți la prostii) ca sa vorbesc tot oltenește, vor avea vacanta. Doamna învățătoare s-a gândit ca n-ar fi rău sa organizeze o tabără. Ideal ar fi după spusele dânsei, undeva prin Oltenia mai ales ca la geografie vor învață despre aceasta regiune iar la istorie despre eroi ca Mihai Viteazu, Tudor Vladimirescu sau despre imnul tarii cantat prima data la Craiova. E genul de dascăl care crede în puterea exemplului, în faptul ca orice copil va retine altfel teoria atunci când are exemple concrete decât atunci când e doar fila unui manual.

Pupa-ti-as tălpile tale doamna învățătoare, ce de treaba mi-ai dat.

Cum ierea evident ca nu pot refuza femeia, m-așezai dupe orele dooză și doo cu un pahar de zaibăr pingă  sa orbecăi pe-ndelete în incercarea de a găsi niscaiva indicățăi pentru o cazare Oltenia potrivita pentru tambricii doamnei învățătoare înțeleserăți voi?

Doamne, doamne si-un praz verde, acușica ie di undi sa încep? Numai ce mi-adusei aminte ca sor’mea fusese în concediu la Căciulata, inima Olteniei (bine, p-aproape) ca și pun mana pe telefon.

– Sor’meo durmi?

– Costică, dormi? vine răspunsul ei înțepat. Nu, ma dau cu parapanta. E miezul nopții, femeie.

– Ehh, hai nu mai cucăi, și zi repede unde poci găsi lesne o oferta pentru o vacanta în Oltenia.

– Cauta și tu pe site-ul DescoperimRomania.ro – Idei de călătorie și oferte de cazare în România și acu da-mi pace.

– Bine frumușăță, durmi liniștită.

– Clar ești dusa, fata mea, cearcă sa te vadă un doftor, zise sor’mea intrând în jocul meu răzând.

– Hai, lasă fițăraia și culca-te ca ie am treaba aicea.

Intrași pe site și ce sa vezi, o mulțime de oferte, frumoasa Oltenia asta. Hmm, hai sa mai restrângem ofertele istea o tara. Vreau o stațiune, undeva în mijlocul naturii, ca-s sătui de oraș, o zona cu știubere și izvoară unde picii sa se poată linciuri, cu locuri de vizitat și posibilități de agrement multiple. Deceașa ajung la cazare Băile Olănești. Hai ca-ncepe sa sune bine. In zona găsim peșteri, rezervații naturale prin care se pot organiza drumeții, excursii către satele și mănăstirile din vecinătate și nemaipomenitele ape minerale medaliate cu aur în 1873 pentru proprietățile curative. Cum e toamna, un punct important pe lista mea îl au piscinele acoperite cu apa termala sulfuroasa și sărată la 38 grade Celsius. E bine sa îmbinăm bălăceala inevitabila cu o binevenita cura termala. Doamna învățătoare va fi foarte mulțumită cred, de alegerea stațiunii Băile Olănești. In plus copiii se pot bucura și de un paintball la Casa Vânătorului sau de plimbări la cele 2 lacuri din zona al căror specific sunt nuferii albi și gălbini.

Bun, bun, dar tot sunt multe oferte, stațiunea e mare și cu o mulțime de pensiuni și hoteluri pe care ți le pune la dispoziție . Vreau o locație care sa organizeze cazări pentru tabere cu activități pentru micuți și program de piscina inclus.

76636726

Săriți, lume c-o găsii, cazare Vila Nicoleta Băile Olănești, unde mai pui ca pune la dispoziția copiilor cursuri de pictura și alte jocuri de tabără. Ba chiar ar fi putut vizita și Palatul Olănești și vilele lui Ceaușescu dacă ar mai fi fost deschise publicului. In plus se poate aranja cu restaurantele locale pentru a pregăti un meniu specific oltenesc pentru copii cu trandafiri, zabic, pita, turte și mult praz ca sa simtă ca au fost pe-acasa pe la Nea Marin. Generația asta noua, habar n-are cine-a fost Nea Marin, n-ar strica sa-i sugerez doamnei învățătoare sa-i pună sa vizioneze filmul Nea Marin Miliardar în săptămâna altfel premergătoare vacantei cu tabăra.

Vine școala, bine-mi pare

Tăbăra uite c-apare.

In Oltenia pornim

Pe Nea Marin sa-l zărim,

Sa pictam, sa ne jucam,

Prin peșteri sa cautam,

In Vila Nicoleta sa ne cazam

Si nuferi sa admiram.

Olănești e chiar de vis

In tabăra de ești trimis,

Bălăceala în piscine

Si în disco, cat te tine!

Obiectiv îndeplinit, acum nu ne rămâne decât sa numărăm zilele pana la vacanta.

Dicționar oltenesc 🙂 nu de alta dar sigur n-ați înțeles tot ce-am zis mai sus.

zălile = zilele

Ma hodineam o țâră acas = Ma odihneam puțin acasă

doo = doua

di zacăr = de zahar

zamă di cloță = zeama de găina

făsui = fasole

Ierea = era

șicoala = școală

Machea, ce-o vre? = Oare ce-o vrea?

puțele = copii ( știu ca tot articolul la cuvântul asta v-a stat gândul, vedeți, total nevinovat)

dooză și doo = douăzeci și doua

di cum lucri ie = de cum lucrez eu

zaibăr pingă  sa orbecăi pe-ndelete = vin negru pe lângă sa caut cu migala

niscaiva indicățăi = niște indicații

tambricii = neastâmpărații

durmi = dormi

cucăi = moțăi

poci = pot

lesne = ușor, facil

frumușăță = frumusețe

fițăraia = fițele

știubere = izvor de suprafata amenajat cu jgheab de lemn

izvoară = izvoare

linciuri = a se juca cu apa

Deceașa = uite asa

trandafiri, zăbic, pita, turte și mult praz = cârnați oltenești; mămăliga cu brânză din care se face un bulgare care se prăjește în untura; pâine; pâine de faina și mălai coapta pe vatra; prazul tot praz e oriunde 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reclame