Zilele astea cautam pe internet oferte pentru concediul de anul acesta pe care am vrea sa-l facem în Ungaria. Tocmai discutam cu soțul meu despre ce am putea sa vizitam în Ungaria și despre posibilitatea de a merge spre Budapesta cu minunățiile sale arhitecturale dar și spre Bokod care este un adevărat paradis pentru pescari, studiind ofertele de pe portalul de rezervări HOLIDAYNET.HU când aud soneria.

După tipicul deget uitat pe sonerie ii zic soțului ca ori e maica-mea, ori e maica-sa, amândouă au același mod inconfundabil de a-și anunța venirea. Surpriza însă la deschiderea ușii fu dubla, pentru ca erau amândouă. Cum rare sunt ocaziile când se nimeresc sa vina amândouă în același timp fără sa fie vreo întâlnire prestabilita ca o masa în familie sau o aniversare era clar ca cele doua au pus ceva la cale.

Fac un schimb de priviri amuzate cu soțul și intram cu toții în casa, unde cele doua mamite se instalează comod în sufragerie. Le servim cum se cade cu o limonada rece și o cupa cu crema de zahar ars pe care abia ce o scosesem de la frigider și așteptăm frumos să-și facă curaj sa ne spună ce anume au pe suflet, pentru ca e clar ca au un motiv concret pentru care au venit. Mama își ia inima în dinți și-mi spune ca au vorbit amândouă și au hotărât ca anul acesta vor sa plece împreună la bai și ca ar vrea sa le cautam o oferta pentru Ocna Șugatag pentru ca acolo se fac tratamente cu ape sodice și clorurate pentru afecțiuni reumatismale degenerative și abarticulare, afecțiuni neurologice periferice dar și ginecologice. Când spun ca au vorbit amândouă e clar ca tata și socrul meu habar n-au ce și-au pus în cap nevestele lor dar și ca ele s-au documentat în prealabil și ca n-am nicio șansă sa le propun cumva sa opteze pentru alte stațiuni.

Ușurată ca nu le-a venit în minte cine știe ce alta idee mai năstrușnică, pentru ca atunci când sunt împreună sunt experte în asa ceva, ma întorc la calculator și înainte sa schimb portalul realizez ca HOLIDAYNET este unul din puținele portaluri de turism care cuprinde o rețea internațională de platforme destinate turismului (Holidaynet.ro, Holidaynet.hu, holidaynet.com, Holidaynet.pl), informațiile fiind afișate în 4 limbi.

i.ffb29c292a219ebfeb07cf335759c589

Asa ca ma mut de pe platforma ungureasca pe cea romanească Holidaynet.ro și ma apuc sa caut oferte pentru a trimite mamitele la bai. Intru în tab-ul Căutare disponibil pe prima pagina a site-ului și tastez cuvintele cheie și pentru Cazare Ocna Șugatag calculatorul îmi întoarce 5 oferte de pensiuni. Chem mamitele mai aproape și ne apucam  de studiat ofertele de cazare în pensiuni. Preturile variază intre 50 și 140 RON/noapte, problema este dacă o sa găsesc acea pensiune care sa le satisfacă pe amândouă dar și pe săracii de tata și socru-miu care la cum le cunosc vor afla probabil în dimineața în care vor trebui sa care bagajele la mașină.

i.34c115b61536ebf644ccd97a0b9098b9

Prima oferta este pentru Conacul Drahneilor, locație superba, restaurant în care se gătește cu alimente din ferma proprie, se poate pescui la o distanta de 100 de m de pensiune. Hmmm, dacă tata și socru-miu ar fi acum aici ar fi exact ce își doresc. Din păcate nu se afla, și distanta de 18.8 km pana în centrul stațiunii este argumentul hotărâtor pentru soacra-mea care pune piciorul în prag și-mi cere sa-i arat următoarea oferta.

Pe când ma pregăteam sa vad ce alta cazare găsesc în zona, o vad pe mama ca ii face semn soțului meu sa se așeze lângă ea pe canapea. E clar ca are ceva în gând, dar oare ce?

– Auzi mai mama,  zice ea de colo, m-am interesat (mama se interesează de toate clar) și de la Focșani pana la Ocna Șugatag sunt 469 de km asa ca ma gândeam, poate testam mașina voastră cea noua, ca tot te lăudai ca ai luat mașină cu 7 locuri.

– Mămică, sa știi ca nu zici rău, eu n-am fost pana acum în zona și chiar ar fi plăcut de vizitat Maramureșul, zice soțul amuzat. Daca o luam pe ruta Focșani – Bacău – Piatra Neamț – Vatra Dornei – Sighetu Marmației – Ocna Sugatag chiar sunt și multe puncte de atracție turistica pe care am putea profita sa le vedem. La un calcul simplu ar fi nevoie de vreo 35 litri de motorina, adică în jur de 180 RON și 8 ore, transportul pentru 6 adulți și 2 pitici.

– Am putea sa facem o prima oprire lângă Bacău în localitatea Hemeiuș ca sa vizitam Castelul Rosu și parcul dendrologic, zice și soacra-mea, captivata de noua turnura a discuției. Apoi sa oprim la Piatra Neamț sa ne plimbam cu telegondola, sa vizitam Cetatea Neamțului și mănăstirea. La Vatra Dornei putem sa urcam cu telefericul și sa facem echitație, ma rog cine nu suferă de reumatism. Oprim puțin si în Sighetu Marmației la Memorialul Victimelor Comunismului după care ne instalam în Ocna Șugatag pentru restul sejurului.

i.e3fc868c5cdf6bbca699cdb6573856ec

Se pare ca planul meu de vacanta în Ungaria pierde teren în fata concediului cu mamitele la bai în Maramureș. Ma gândesc sa le distrag puțin atenția și le prezint noua oferta de cazare găsită pe site, Pensiunea Ardelean din Vadu Izei situata la 12.2 km de centrul stațiunii, într-o zona pitoreasca și unde clienții pot sa se bucure de mâncăruri tradiționale dar și sa învețe a dansa și a cânta ca maramureșenii. Mai mult în zona se afla și mănăstirea Bârsana, obiectiv ce nu trebuie ratat dacă ajungeți prin zona.

-Sa știi ca lu’ tac’tu chiar i-ar face plăcere sa învețe a dansa în stil maramureșean, zice mamita mea, ca și o vizita la horincarie iar eu chiar îmi doresc sa ajung la mănăstire.

– La horincarie, mi-ar cam place și mie, îmi aud omu’ aderând la asociația mamitelor care vor la bai. Un rachiu de fructe dublu rafinat la 52 de grade cum e horinca nu găsești în toată țara și tare mi-as dori sa aflu cum se prepara de la maiștrii locali, poate învăț și eu o rețeta noua ca s-o folosesc pe fructele din livada.

-Aici ar fi frumos de mers mai pe la iarna, ca-i stațiune cu funcționare permanenta și tot vroiați voi sa duceți copiii la schi asa ca a-ți putea profita de pârtia din Cavnic, intervine mamita lu’ barbata-miu, care din cauza reumatismului cauta o pensiune cât mai aproape de bazinele de tratament din stațiune, pentru a nu fi nevoita sa se deplaseze prea mult pentru ședințele zilnice de bai.

i.ed7cc0f70cc2ef962e44b82ca0799bf5

Nici cu asta n-am nimerit-o asa ca ma întorc sa vad ce-mi mai întoarce prietenul meu calculatorul la căutare și încep sa le prezint Pensiunea Poarta Maramureșeanului. Aceasta este situata la aproape 1 km de centrul stațiunii. Ohh, deja începe sa sune bine. Ne oferă tratament cu apa sărată, masaj, jacuzzi, sauna, regim de masa demipensiune sau pensiune completa, wi-fi. Unde mai pui ca se afla și foarte aproape de Pădurea Crăiască una din obiectivele turistice locale și ca organizează excursii pe Cheile Tătarului, creasta cocoșului, valea vaserului și alte destinații montane cu mașina de teren decapotabilă. Sa știi ca începe sa-mi placa mai ales partea cu spațiul de joaca pentru copii. Pădurea Crăiască a fost declarata arie protejata din anul 2000 și are o întindere de aproximativ 44 ha.

– Sa știi ca îmi place pensiunea asta, o aud pe mamita lu’ soțu’ deodată, de mult îmi doresc sa fac baie în jacuzzi și sa ma bucur de sauna. Deja simțeam ca pot sa încep sa ma bucur și sa declar terminata căutarea când o aud pe mămica mea ruinându-mi speranțele.

– Da soro’ e buna oferta nu zic, nu dar parca as vrea sa mai vad și altceva. Si uite asa trec la următoarea oferta de pe portalul de turism Holidaynet. Bine ca mai am doar 2 oferte pentru stațiunea asta, nu de alta dar femeile astea sunt în stare sa ma tina 24 de ore în continuu în fata calculatorului și tot sa nu se hotărască.

– Hai s-o vedem și pe următoarea deși mie îmi place ideea excursiilor prin pădure , îl aud și pe al meu bărbat așezat comod intre cele 2 mamite ale lui. Ideea de a purta cizme de cauciuc și a face excursii prin zonele sălbatice și mlăștinoase chiar ma atrage. Am putea sa le arătăm picilor și ce înseamnă o noapte cu cortul în natura și experienta focului de tabără.

As fi vrut sa-i fac semn sa nu mai zică nimic de zone sălbatice și mlaștini pentru ca mămica devine din ce în ce mai hotărâta sa treacă la următoarea oferta după cum observ în privirea ei.

i.491029fa606969c064a162f904ad76f2

Asa am ajuns la pensiunea Doina 2 situata la 12 km de centrul stațiunii tot pe Vadul Izei, într-o zona liniștită și ancestrala unde te poți bucura de tainele sculpturii în lemn, de dansuri morosanesti precum și de bucate delicioase și tradiționale cum sunt: plăcinte, balmoșul ciobănesc la ceaun, de mămăliguța în pături cu jumări și brânză, de păstrăvul la grătar și de fragii cu smântână, ciulamaua delicioasă, cozonacul savuros, paharul de horincă și pita neagră, supa de ciuperci de pădure, supa de usturoi, rulada de hremzli cu tocănită de carne, sarmalele cu păsat la cuptor…..ce mai un adevărat festin gastronomic. Hai ca poate o nimerim data asta, horinca pentru bărbați avem, dansuri pentru tata avem, mâncare pentru tot neamul gurmand este, ne și cultivam cu sculptura în lemn. Ce-ai mai putea să-ți dorești? Si tocmai atunci o aud pe mamita soțului…

– Auzi mama, spune soacra-mea, dar e totuși cam departe de centru și de bazinele unde se fac băile de tratament de la Hotel Crăiasca. Știi ca baza de tratament functioneaza de 42 de ani și a fost infiintata în 1972? Hmm…vrea sa schimbe subiectul, probabil se vede pe fata mea ca începe sa ma cuprindă disperarea. Șotul îmi zâmbește poznaș dintre cele doua dame foarte antrenate în discuție care acum fac schimb de impresii despre baza de tratament.

– Am auzit ca au 5 bazine cu apa sărata din care 2 interioare asa ca ne putem bucura de tratament și dacă vremea nu tine cu noi, spune mămica mea ( va spuneam ca s-a documentat nu?). Se pot face bai calde în cada, electroterapie, hidroterapie, termoterapie, aerohelioterapie și masaj medical. Accesul la bazinul de tratament este 10 RON/zi iar baia de face complet dezbrăcat, fără slip, bazinele fiind separate, pentru bărbați și femei.

– Ocna Șugatag este o stațiune balneoclimaterica, aflata în județul Maramureș la 20 de km de Sighetu Marmației, la o altitudine de 490 m fiind situata la poalele munților Tibles-Gutai. Este o comuna cu 4 sate și 4500 de locuitori, atestata documentar în 1355 cu referiri la extracția de sare, dar care astăzi își duce traiul pe baza turismului balneoclimateric născut în zona în urma prăbușirii și inundării vechilor mine de sare, îl aud și pe omu’ meu care cauta de zor pe Google informații despre concediul ce pare deja stabilit fără alte discuții inutile. Îmi place de el știe când sa renunțe spre deosebire de mine. A înțeles ca n-are sens sa se pună cu mamitele, e mai bine sa le urmeze.

i.f2a7ee42229a476211730b3f8628ef87

Îmi adun ultima fărâma de răbdare și curaj și le prezint ultima oferta găsită pe portalul de turism rugându-mă sa le fie pe plac aceasta. Pensiunea Vidra este situata la 300 de m de centrul stațiunii, are sauna si piscina interioara. Yupiii știu deja pe cineva care ciulește urechile atent. Bun am satisfăcut o mamita, sa continuam. Drumul Verde, drumul moștenirii maramureșene prin cele 7 arii protejate și cele 7 sate din zona pornește la doar câteva sute de metri de pensiune și îl poți face pe jos, cu căruța sau bicicleta, iar cu asta l-am nimerit și pe soțul meu. Aici te poți bucura de petreceri la iarba verde, petreceri tradiționale cu ceterași, specialități culinare maramureșene. Bun cu asta am satisfăcut-o și pe mămica mea. Lacul Gavril, lacul de agrement din Ocna Șugatag este singurul lac antropomorfic din Europa și caracteristica lui unica este faptul ca deși este un lac sărat la suprafața are un strat de apa dulce în care trăiesc peștii, făcând posibila desfășurarea activității de pescuit pentru turiștii din zona. Hopa, cu asta i-am nimerit și pe tata și socru-miu. Tot pe lac te poți bucura și de plimbări cu bărci, hidrobiciclete și jet-ski ceea ce înseamnă ca am gasit și activități pentru micuții mei. In plus se pot face plimbări la pas prin satele din zona la biserici din lemn, mori și vâltori, horincarii, muzee țărănești precum și vizitarea obiectivelor importante din Maramureș, cu microbuzul (Cimitirul Vesel, Mănăstirea Bârsana, bisericile UNESCO și altele).

Ma întorc spre audienta mea și vad 3 fete foarte incantate asa ca sunt convinsa ca în sfârșit am dat lovitura. Le promit mamitelor ca ma ocup de rezervări pentru toți, inclusiv pentru noi și le conducem apoi spre ieșire fiind foarte hotărâte sa se apuce deja de bagaje. N-are sens sa le stric bucuria și sa le spun ca am concediu abia la finalul lui septembrie.