Asa cum v-am obișnuit astăzi o sa va vorbesc despre un alt mic întreprinzător local care a reușit sa transforme pasiunea sa pentru albine într-o afacere de succes. Asemeni multor altor vrânceni și-a încercat norocul peste granițe și o perioada a lucrat în Italia. Cu bănuții obținuți din munca acolo, Marian Trifan  s-a decis să-și încerce norocul și acasă, asa ca și-a pus pe picioare o mica frizerie și în prima faza s-a apucat de crescut porumbei. Afacerea cu porumbei nu a fost un succes și cum spune o vorba din bătrâni, porumbeii iți duc mancarea de acasă, asa ca omul nostru și-a îndreptat atenția spre alt domeniu de activitate, cel al apiculturii și a început sa se documenteze în privința stupăritului.

10259812_1444739255770157_407124394340397515_n

Va gândiți probabil ca profesia de frizer nu are nimic în comun cu albinele. Ei bine, asta e foarte adevărat, dar Marian este încă un exemplu al faptului ca ca atunci când ești pasionat și iți dorești cu adevărat sa reușești nimic nu-ți sta în cale. Nici măcar lipsa de experienta.

A pornit afacerea cu albine în 2011 cu 8 stupi din care la finalul anului mai rămăsese doar cu 4, tocmai pentru ca experienta ii lipsea cu desăvârșire. Dar aceasta prima lovitura nu l-a descurajat și a început sa studieze, sa participe la târguri în domeniu și ușor, ușor albinele au început sa-l iubească și stupii sai sa prospere.

Astăzi, la 5 ani de la primul pas făcut în apicultura se poate lauda cu 200 de stupi, cu susținerea primita de la Uniunea Europeana care i-a sprijinit proiectul cu 32.000 de euro pentru dotarea necesara extragerii mierii și creării stupinei și nu în ultimul rand cu o mulțime de clienți mulțumiți.

O mare problema a apicultorilor de la noi din tara este lipsa de incredere a cumpărătorilor. Eu de ani de zile cumpăr produse apicole de la apicultorii locali pentru ca sunt naturale și nu procesate ca cele din supermarketuri. Insa de foarte multe ori am avut ocazia sa întâlnesc persoane care sa îmi spună ca nu au de unde sa achiziționeze astfel de produse pentru ca nu cunosc producători locali locuind în orașe mari din tara.

Partea buna a tehnicii care astăzi ne înconjoară este faptul ca având acces la internet și la rețelele de socializare sunt mult mai ușor de gasit și prin intermediul firmelor de curierat produsele lor pot ajunge în orice capăt al tarii.

11903970_890679207673705_3253264765459677342_n

In portofoliul lui de producător găsiți diverse sortimente de miere de albine din: floare soarelui, tei, rapiță, salcâm, poliflora; dar și alte produse apicole cum sunt polenul, capaceala, păstura, faguri. De asemenea găsiți și specialități cum ar fi cătina cu miere sau miere cu miez de nuca deosebit de bune pentru ridicarea imunității mai ales în perioada de toamna-iarna când răceala ne pândește la orice colt.

Mai multe informații despre acest producător puteți citi și din articolele celor de la Adevărul sau ZiaruldeVrancea.

 

 

Reclame